Tips bij een schroef indraaien
Het indraaien van schroeven kan lastig zijn. Vooral als u minder kracht of gevoel in uw handen heeft, of als uw armen en handen minder goed werken. Op deze pagina vindt u praktische tips over de schroeven en schroevendraaiers zelf en hoe u de schroeven indraait.
Laatst bijgewerkt op: 09-07-2025
Voorbereiding
- Zorg voor een goed toegankelijke werkruimte. Als voller de ruimte, hoe minder overzicht u heeft. Ook een goede verlichting maakt uw werk eenvoudiger.
- Gebruik een gereedschapskist, een gereedschapsriem of een gereedschapsgordel. U heeft dan alles bij de hand. Een gereedschapsgordel met een magneet is handig om spijkers, schroeven en bitjes ook los bij de hand te hebben.
- Werk op de juiste hoogte. Gebruik zo nodig een stevige opstap of trap. Zit u in een rolstoel? Plaats uzelf dan goed aan de werkbank. U kunt uw ellebogen op het werkvlak plaatsen voor een betere balans.
- Zet het werkstuk eerst vast met stevig plakband of een eenhandige lijmtang.
- Maak een gaatje op de plaats waar de schroef moet komen. Gebruik hiervoor een priem, centerpons of een geveerde centerpons voor eenhandig gebruik. U kunt ook een gaatje boren, kies dan een kleinere maat boor dan de schroef zelf.
Materialen
In het algemeen zijn scherpe schroevendraaiers of bitjes zonder meer aan te bevelen. En de schroevendraaier of bitje moet goed in de schroef passen, zonder ruimte om te bewegen. U kunt dan de schroef met lichte druk en recht in het materiaal schroeven.
Schroeven
- Kies schroeven die passen bij het materiaal dat u gebruikt.
- Een torxkop schroeft makkelijker dan een kruiskop.
- Als u de schroef inwrijft met bijenwas gaat deze makkelijker het hout in. Dit geldt ook voor een schroef met een snelle aangrijping. De schroef heeft een scherpe punt en speciaal schroefdraad waardoor de weerstand die u ervaart bij het indraaien van grote schroeven een stuk minder is.
Schroevendraaiers
- Een schroevendraaier met magnetische kop houdt de schroef op de juiste plek. U kunt een schroevendraaier zelf magnetisch maken door eroverheen te wrijven met een magneet. Of door een klein magneetje aan de schroevendraaier te kleven.
- Ratelschroevendraaiers hoeft u niet steeds over te pakken. Ze zijn geschikt als u uw onderarm moeilijk of beperkt kunt draaien, of minder lang kracht kunt zetten. Dit type is ook goed aan te passen voor gebruik met weinig of geen kracht in uw handen.
- Schroevendraaiers met een t-greep geven meer grip.
Schroef indraaien
Bij minder kracht
- Maak het handvat van de schroevendraaier dikker en stroever voor meer grip. Dit kan door omwikkelen met bijvoorbeeld postelastieken of stroeve tape.
- Gebruik een ergonomische schroevendraaier met een bol als handvat.
- Heeft uw schroevendraaier een gaatje aan het eind van de handgreep? Steek een (ijzeren) staafje, een kleinere schroevendraaier of een hele grote spijker of schroef door het gat om een t-handvat te maken.
- Heeft u onvoldoende kracht om een verdikte schroevendraaier vast te houden? Maak de schroevendraaier vast aan uw hand met een (klitten)band. Gebruik in dit geval een ratelschroevendraaier.
Met één hand
- Bij het vastmaken van schroeven en moeren kunt u de moer vastzetten met een griptang. Met een inbussleutel, ratel of torksleutel kunt u daarna de schroef vastzetten. In onderstaande video kunt u bekijken hoe u dit doet.
Dif-Ability
Alternatieven
- Gebruik montagetape of (zelfklevende) spijkers in plaats van schroeven. Deze zijn onder andere te koop bij bouwmarkten.
- Gebruik een (accu)slagschroevendraaier. Dit type vraagt weinig kracht om vast te houden tijdens het schroeven, in tegenstelling tot gewone schroefmachines die (flinke) kracht uitoefenen op de polsen.
- Gebruik een lichte accuschroefmachine. Heeft u te weinig kracht om de accuschroefmachine vast te houden én de knop in te drukken? Gebruik dan uw beide handen: met één hand zet u lichte kracht op de accuschroefmachine, met de andere hand drukt u de knop in. Dit kan ook met de zijkant van de hand.
Meer informatie
- Wilt u meer weten over hulpmiddelen en tips bij andere klussen? Bekijk onze pagina over knutselen en klussen.
- Op Regelhulp.nl van de Overheid vindt u informatie over het inschakelen van hulp in en om huis.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.