Loeplamp
Heeft u moeite met lezen of uw hobby omdat u (zeer) slechtziend bent? Een loeplamp is een optisch hulpmiddel die u hiervoor een oplossing biedt.
Waarvoor dient een loeplamp?
Loeplampen zijn loepen (vergrootglazen) met een ingebouwde verlichting. De vergroting is beperkt maar goed te gebruiken bij klusjes waarbij beide handen en een goed zicht nodig zijn. Bijvoorbeeld handwerken, krant lezen, puzzelen of schrijven.
Hoe werkt een loeplamp?
De loep staat op een tafelvoet of is aan een (rol) statief gemonteerd en heeft een ingebouwde verlichting. U plaats de loeplamp en stelt deze af op de juiste hoogte. Er zijn verschillende soorten licht of lampen mogelijk, waaronder daglichtlampen.
Belangrijk om te weten
- Voordat u loeplamp aanschaft kunt u nadenken over waar en waarvoor u het hulpmiddel gaat gebruiken: op het werk, thuis of onderweg? Wilt u ermee lezen of wilt u iets (klusje, handwerken, hobby) doen? Komt u er niet uit? Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een ergotherapeut of een andere therapeut die veel van slechtziendheid afweet.
- Om het juiste optische hulpmiddel te vinden kunt u bij een expert een aantal functies van het oog laten meten waaronder de gezichtsscherpte.
Uitvoeringen
- Loeplamp op een (tafel)voet.
- Loeplamp op een rolstatief
- Loeplamp met een (tafel)klem.
Alternatieven
- Bril, speciaal op uw ogen en het doel afgestemd. Of contactlenzen met of zonder specifieke en aanvullende eigenschappen.
- Vergrootglas of loep, die u zelf vasthoudt.
- App voor voorlezen van de tekst.
- Software voor het voorlezen van het (computer)scherm. Of Instellingen op de computer of smartphone, die de tekst groter maken of uitspreken.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Over de achtergronden en optische hulpmiddelen bij slechtziendheid op www.oogartsen.nl.
- Voor vragen over leveranciers van optische hulpmiddelen kunt u bellen met de Ooglijn: 030 294 54 44, of e-mail ooglijn@oogvereniging.nl of bezoek www.oogvereniging.nl.
- Over hulpmiddelen bij slechtziend/blind én slechthorend/doof (doofblind).
- Over leven met een visuele beperking op www.visio.org, www.kentalis.nl en www.bartimeus.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen? |
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLoeplamp met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!
- Laatst herzien op: 09-08-2023