Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Loeplamp

Heeft u moeite met lezen of uw hobby omdat u (zeer) slechtziend bent? Een loeplamp is een optisch hulpmiddel die u hiervoor een oplossing biedt.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 01-12-2023

  Waarvoor dient een loeplamp?

  Loeplampen zijn loepen (vergrootglazen) met een ingebouwde verlichting. De vergroting is beperkt maar goed te gebruiken bij klusjes waarbij beide handen en een goed zicht nodig zijn. Bijvoorbeeld handwerken, krant lezen, puzzelen of schrijven.

  Hoe werkt een loeplamp?

  De loep staat op een tafelvoet of is aan een (rol) statief gemonteerd en heeft een ingebouwde verlichting. U plaats de loeplamp en stelt deze af op de juiste hoogte. Er zijn verschillende soorten licht of lampen mogelijk, waaronder daglichtlampen.  

  Belangrijk om te weten

  • Voordat u loeplamp aanschaft kunt u nadenken over waar en waarvoor u het hulpmiddel gaat gebruiken: op het werk, thuis of onderweg? Wilt u ermee lezen of wilt u iets (klusje, handwerken, hobby) doen? Komt u er niet uit? Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een ergotherapeut of een andere therapeut die veel van slechtziendheid af weet.
  • Om het juiste optische hulpmiddel te vinden kunt u bij een expert een aantal functies van het oog laten meten waaronder de gezichtsscherpte.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Loeplamp op een (tafel)voet.
  • Loeplamp op een rolstatief
  • Loeplamp met een (tafel)klem.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLoeplamp met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: