Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Voorleesapparaat op bril

Heeft u moeite met lezen omdat u blind of zeer slechtziend bent? Deze voorleesbril zet teksten om naar gesproken tekst. Met de uitgebreide voorleesbril kunt u ook gezichten, producten, bankbiljetten en kleuren herkennen en barcodes lezen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 19-08-2024

    Waarvoor dient een voorleesbril?

    Met het voorleesapparaat voor aan uw bril kunt u kranten, boeken, restaurantmenu's, bewegwijzering, productetiketten, computer- en smartphoneschermen lezen. De voorleesbril leest de tekst hardop voor. Met de uitgebreide versie kunt u ook gezichten, producten, bankbiljetten en kleuren herkennen en barcodes lezen. Het stelt u in staat om bijvoorbeeld zelfstandig boodschappen te doen en op pad te gaan. De voorleesbril kan u mogelijk ook ondersteunen als u een leesbeperking zoals dyslexie heeft. 

    Hoe werkt een voorleesbril?

    Het apparaat wat u met een magneetsluiting aan uw bril vastzet, heeft een cameraatje en een luidspreker bij het oor. Een optische sensor legt het beeld van uw omgeving vast. De te lezen tekst wordt omgezet naar geluid (audio) en u hoort dit via  de luidspreker of via een verbonden Bluetooth apparaat. Het herkennen van gezichten en barcodes is alleen mogelijk als u deze opgeslagen heeft. Na het opladen kunt u de voorleesbril 1,5 - 2 uur actief gebruiken. 

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Bij het uitproberen van de voorleesbril, is het ook van belang om te kijken of u het oplaadapparaat goed kunt bedienen.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • De OrCam MyEye Smart, met alleen een tekstlezer.
    • De OrCam MyEye Pro of OrCam Mix, met tekstlezer, gezichtsherkenning, herkennen van producten, barcodes, kleuren en bankbiljetten. U kunt ook een keuze maken uit deze mogelijkheden.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVoorleesapparaat op bril met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: