Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Documentscanner, draagbaar

Bent u blind of slechtziend en wilt u papieren documenten scannen en bewerken op de computer of laptop? Dan kan een documentscanner uitkomst bieden. De scanner heeft ook een voorleesfunctie net als een voorleesapparaat.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een documentscanner?

  De draagbare documentscanner zet documenten om naar een digitale toegankelijke versie die u leest en bewerkt met schermleessoftware en vergrotingssoftware. Ook wordt de tekst zo bewerkt dat hij beter doorleesbaar is en overzichtelijker als u visuele beperkt bent of dyslexie heeft. De documentscanner is opvouwbaar en hierdoor makkelijk mee te nemen naar school of werk.

  Hoe werkt een documentscanner?

  De documentscanner wordt via een kabel aangesloten op de USB-poort van een computer of laptop. De scanner ontvangt via deze weg stroom en werkt dus niet op een batterij of accu. U legt de te scannen documenten onder de camera. U kunt verschillende bestandstypes (.pdf, .jpeg etc) maken en gebruiken. De scanner zet tekst automatisch als kolommen onder elkaar waardoor u eenvoudig door de tekst kunt navigeren en de tekst goed leesbaar wordt voor een braille leesregel.

  Belangrijk om te weten

  • De scanner heeft ook een automatische scanfunctie zodat u in korte tijd een groot aantal pagina’s (bv. van een studieboek) scant.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Er zijn ook apps voor op de telefoon die scannen.
  • Sommige smartphones, zoals de IPhone, hebben een ingebouwde documentscanner.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDocumentscanner, draagbaar met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 04-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: