Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Brailleleesregel

Bent u niet meer in staat om informatie op een scherm te lezen omdat u blind of zeer slechtziend bent? Een brailleleesregel of braillelezer vertaalt voor u de tekst van de website zodat u deze met de vinger voelt/leest.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een brailleleesregel?

  De brailleleesregel wordt aangesloten  op een computer, laptop, tablet of smartphone. Samen met schermleessoftware wordt de tekst die op het scherm staat in braille tekens voelbaar gemaakt. Met de brailleleesregel kunt u ook teksten invoeren. Sommige hebben extra functies zoals een rekenmachine, een agenda of een intern geheugen om de tekst later na te lezen.

  Hoe werkt een brailleleesregel?

  Een brailleleesregel bestaat uit braillecellen. Uit elke braillecel komen pennetjes omhoog en zakken weer naar beneden. Zo kunnen de cellen alle gewenste brailletekens vormen en weergeven op de leesregel. U voelt met uw vinger welke tekst op de website of in uw email staat. Hoe meer cellen de brailleleesregel bevat, hoe eenvoudiger de tekst te voelen (lezen) is. De brailleleesregel werkt samen met schermleessoftware, deze zet de informatie op uw scherm om in spraak en braille.  

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  Bij het kiezen van de brailleleesregel kunt u hier op letten:

  • Waar gebruikt u de brailleleesregel (op het werk, thuis of vooral onderweg)?
  • Gebruikt u de brailleregel alleen voor lezen of ook voor het maken van tekst en andere zaken?
  • Wilt u de brailleregel alleen gebruiken met de computer en laptop of ook met een tablet of smartphone?

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Aansluiting gaat via een kabel of draadloos via bluetooth.
  • Brailleleesregels zijn er in verschillende soorten en maten, de meest voorkomende heeft 40 braillecellen.
  • U kunt kiezen tussen de reguliere zespuntsbraille (64 combinaties)of het achtpunts of computerbraille (256 combinaties) per braillecel.
  • De BrailleSense heeft mogelijkheden om als docent of begeleider mee te kijken. Alle handelingen van inschakelen tot uitschakelen zijn via de leesregel te volgen.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBrailleleesregel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: