Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Braille-notitieapparaat

Bent u niet meer in staat om te schrijven of typen omdat u blind of zeer slechtziend bent? Met een braille-notitieapparaat kunt u notities maken in braille.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een braille-notitieapparaat?

  Het braille-notitieapparaat kan invoer in braille omzetten naar tekst op een beeldscherm. Zo kunt u zelf aantekeningen maken wanneer met de hand schrijven of typen via een toetsenbord van de computer op dat moment niet mogelijk is.

  Hoe werkt een braille-notitieapparaat?

  Het notitieapparaat wordt gebruikt om in braille te schrijven. Het bevat een tekstverwerker die met verschillende bestandstypen overweg kan. Het braille-notitieapparaat kan zelfstandig worden gebruikt maar kan ook gebruikt worden als brailleleesregel bij een computer of smartphone. Een begeleider of docent kan meeluisteren met de spraaksynthesizer of meekijken op het ingebouwde LCD-schermpje.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Het braille-notitieapparaat heeft meerdere functies zoals bluetooth, GPS, agenda, microfoon, rekenmachine en radio. En werkt eventueel ook met een normaal toetsenbord.
  • Het apparaat heeft stroomvoorziening nodig.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBraille-notitieapparaat met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 03-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: