Concentratiescherm
Is uw kind overgevoelig voor prikkels van buitenaf en kan het zich daardoor niet goed concentreren? Met een concentratiescherm heeft uw kind een eigen werkplekje, thuis of op school.
Laatst bijgewerkt op: 14-09-2023
Waarvoor dient een concentratiescherm?
Een concentratiescherm beschermt tegen prikkels van buitenaf. Het biedt afzondering, maar zonder een gevoel van buitengesloten te zijn in het klaslokaal. Ook voor het toezichthouden door een leerkracht vormt het scherm geen belemmering.
Hoe werkt een concentratiescherm?
Het scherm is gemaakt van (duurzaam) hout of van kunststof en wordt op de rand van de (school)tafel gemonteerd of neergezet. De concentratieschermen zijn verkrijgbaar in verschillende maten: geschikt voor onderbouwgroep (4-6 jaar) midden en bovenbouw (6-12 jaar) bovenbouw en voortgezet onderwijs (12-20 jaar).
Belangrijk om te weten
- Het communicatiescherm past op de standaard schooltafels (50x70 cm).
- Bij de verschillende maten (M, L, XL) is de hoogte ook aangepast. De hoogte van de zijwanden variëren van 27,5-50 centimeter.
- Wilt u het concentratiescherm vervoeren, zoek dan een exemplaar met handgreep.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Een gemonteerde versie of een los plaatsbare versie.
- Een concentratiescherm van kunststof waarvan de wanden van magnetisch whiteboard zijn. Geschikt om taken en aanwijzingen voor de leerling op te schrijven.
- Sommige exemplaren zijn ook verkrijgbaar met stabiele voetsteunen.
- U kunt een inklapbaar exemplaar nemen als er weinig ruimte is.
Alternatieven
- Een duurzaam gemaakt kartonnen concentratiescherm.
- U kunt ook gehoorbeschermers gebruiken om prikkels te vermijden.
- Denkt u ook aan een drukvest, kauwsieraden of aangepaste kleding om prikkelbaarheid te voorkomen.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Soms is er een proefplaatsing van een aantal weken mogelijk om te kijken of dit de geschikte oplossing is bij overprikkeling.
- Onderzoek Open Universiteit theses: Het Effect van Hulpmiddelen bij Basisschoolkinderen met Auditieve of Visuele Sensorische Prikkelverwerkingsproblemen.
- Boeken: Wiebelen en Friemelen in de klas (2016) en Wiebelen en Friemelen thuis (2017). Auteurs: Monique Thoonsen en Carmen Lamp.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactConcentratiescherm met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!