Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het lezen van een boek

Als u minder kracht heeft of pijn kan het vasthouden van een boek belastend zijn. Tips voor het vasthouden, openhouden en omslaan van de pagina's van een boek en alternatieven voor het lezen van een boek.

Inhoud

  Inhoud

  Vasthouden van het boek

  • Houd het boek dicht bij uw lichaam; zo belast u uw armen minder bij het vasthouden van het boek. 
  • Als u het boek aan tafel of aan een bureau leest, kunt u een standaard gebruiken om het boek rechtop te houden. Zo belast u uw armen en nek minder. 
  • Als u in bed of op de bank leest, kunt u een kussen gebruiken om het boek op te laten rusten. Dit vermindert de belasting van uw armen en nek. Als u zittend leest is het gebruik van een voedingskussen prettig. U kunt daarmee zowel uw armen als uw boek op het kussen laten rusten. Er zijn ook speciale kussens voor tablets of boeken te koop. U kunt daarmee het boek in een beetje schuine stand houden en openhouden. Het kussen ligt prettig op schoot of op bed als u in zijligging leest. 

  Openhouden van het boek

  • U kunt een gewicht gebruiken om het boek open te houden. Leg het gewicht op het boek zodat het boek openblijft op de pagina’s die u wilt lezen. Er zijn ook speciale hulpjes die u om uw duim schuift om een boek open te houden.  
  Hulpmiddelen voor bladzijden van een boek open te houden met de duim
  • Met een klem of wasknijper. Als u bovenaan uw boekensteun twee touwtjes bevestigt, die u onderaan de boekensteun in een gleufje kunt klemmen, kunt u de bladzijden openhouden met deze touwtjes. Er bestaan ook (kook)boekstandaarden met metalen houdertjes en/of klemmen die de bladen op hun plaats houden. 

  Omslaan van de pagina's

  • Lik eventueel aan uw vingers; het vocht maakt dat u meer grip heeft. 
  • Zorg voor meer grip op de bladzijdendoor rubberen telvingers om enkele vingertoppen te doen. 
  • U kunt ook een styluspen gebruiken om bladzijden mee om te slaan. Leg het boek op tafel of zet deze in een standaard. Druk de punt van de styluspen op het papier en veeg deze zijwaarts, terwijl u lichte druk op het papier houdt. De pagina zal opbollen. Duw de bladzijde verder omhoog totdat u deze kunt omslaan. Als de styluspen te glad is, kunt u deze voorzien van antislip of een (verdikt) stokje gebruiken waar u aan het uiteinde antislip, stroef siliconen of een telvinger hebt gemaakt. Bij verminderde handfunctie kunt u door uw ergotherapeut een styluspenhouder op maat voor op uw hand of onderarm laten maken. 
  • Hebt u geenarm-/handfunctie? Dan kunt u er ook voor kiezen om een bladzijde om te slaan met een stokje met antislippunt dat u in uw mond houdt.

  Alternatieven 

  • Als u regelmatig boeken leest, kan het gebruik van een e-reader of leesapp op uw tablet of smartphone een goede optie zijn. Deze zijn lichter dan boeken en hebben mogelijkheden voor het instellen van bijvoorbeeld achtergrondverlichting, lettergrootte en een verklarende woordenlijst. 
  • U kunt ook luisterboeken of een gesproken boek proberen. Luisterboeken en gesproken boeken zijn verkrijgbaar op cd, als stream voor een luister-app of als downloadbaar mp3-bestand. De boeken zijn online en offline te gebruiken. 
  • Laat iemand u voorlezen bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend(in). 
  • Een bladomslagapparaat is een hulpmiddel dat de bladzijden van een boek automatisch omslaat. Het apparaat kan worden bediend met één knop (bijvoorbeeld door handbediening, hoofdbediening of mondbediening)maar u heeft hulp nodig bij het plaatsen van het boek en als het apparaat hapert.

  Meer informatie 

  • Mochten de tips u niet helpen, neem dan contact op met een revalidatietechnicus en/of ergotherapeut voor een hulpmiddel op maat. 
  • Bekijk de verschillende hulpmiddelen en tips voor lezen op de Hulpmiddelenwijzer. 

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: