Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Luisterboek

Gaat lezen u moeilijk af door slecht zien? Of heeft u moeite met (begrijpend)lezen? Is een boek vasthouden te zwaar voor u? Een luisterboek leest de tekst van het boek voor. Gesproken boeken lijken op luisterboeken, maar zijn meer afgestemd op de specifieke wensen van een lezer.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 25-01-2024

  Waarvoor dient een luisterboek?

  Een luisterboek maakt het mogelijk om bij moeite met lezen, bijvoorbeeld door slechtziendheid, dyslexie, afasie, concentratieproblemen of problemen met hand of arm,  voorgelezen boeken te beluisteren. Bij overprikkeling kan een luisterboek helpen om in slaap te vallen. Bij dementie helpt het luisteren naar een boek voor ontspanning maar ook om de hoor(auditieve) vaardigheid te stimuleren.

  Hoe werkt een luisterboek?

  Het luisterboek is een bestand dat (direct of via een app) op een door u gewenst apparaat een ingesproken boek voorleest. U kunt dan met of zonder een koptelefoon luisteren.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Met een betaalde abonnementsservice heeft u toegang tot luisterboeken. U betaalt per maand een vast bedrag.
  • Via internet kunt u luisterboeken (gratis) downloaden.
  • Via de openbare bibliotheek kunt u luisterboeken krijgen of u installeert een app waarmee u een groot aantal luisterboeken gratis downloadt (LuisterBieb). Als u lid bent, krijgt u toegang tot meer titels.
  • Met een betaalde abonnementservice heeft u toegang tot luisterboeken. U betaalt per maand een vast bedrag.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Luisterboeken op CD.
  • Luisterboeken als MP3-bestand.
  • Luisterboeken via een app om bijvoorbeeld op uw smartphone te luisteren.

  Alternatieven

  • Er zijn ook e-books voor apparaten, bijvoorbeeld e-reader of tablet, met tekstvergroting bij slechtziendheid.
  • Gesproken boeken zijn aangepast aan de luisteraar. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLuisterboek met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: