Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Voelkussen

Mensen met dementie maken soms rusteloze bewegingen met hun handen. Ze frunniken, friemelen of plukken. Een voelkussen of voelmof geeft volop gelegenheid om met de handen bezig te zijn. Het opdoen van prikkels met de zintuigen (sensomotorische stimulatie) kan onrust en verveling tegengaan en ontspanning geven.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een voelkussen?

  Mensen met dementie kunnen rustiger worden van voelen aan kleurrijke linten, knopen, zachte en ruwe lapjes stof.

  Hoe werkt een voelkussen?

  Een voelkussen is een kussen gemaakt van verschillende soorten lapjes stof met linten en knopen. Mensen met dementie kunnen hieraan voelen en frunniken. Het prikkelt ook de zintuigen zodat ze alerter blijven.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Let bij de aanschaf op of het voelkussen wasbaar is. 

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Een familielid of naaste die handig is met naald en draad kan zelf een voelkussen maken van overgebleven stofjes. ( Zie ook de video op deze pagina) 
  • Een activiteitenbord
  • Bij onrust helpen wandelen en daglicht maar ook blauwverrijkt licht
  • Bij onrust en slaaproblemen is er een verzwaarde deken.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVoelkussen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 16-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: