Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Koelvest

Heeft u ernstige last van hitte? Verliest u snel teveel vocht bij warm weer? Verergeren de gevolgen van een aandoening? Een koelvest houdt u fris en verhoogt uw concentratie.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een koelvest?

  Een koelvest houdt het lichaam koel gedurende een bepaalde tijd. Bij MS, spierziekten en spierreuma is er sprake van hitte intolerantie en verergeren de gevolgen. Een koelvest vermindert symptomen als verminderde spierkracht, vermoeidheid en problemen met het bewaren van evenwicht. Verkoelende kleding wordt ook gebruikt bij (top)sport of werken bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld bij de brandweer.

  Hoe werkt een koelvest?

  Koelvesten nemen de warmte van het lichaam over. Er zijn verschillende mogelijkheden, waaronder:

  • Koelelementen die in speciale vesten passen. De koelelementen moeten eerst koud gelegd worden of ze vernieuwen zichzelf als ze in een bepaalde stand worden gelegd.
  • Vesten van een speciaal materiaal die heel snel koud water absorberen. 
  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Bij het kiezen kunt u letten op onder andere gewicht, gebruiksgemak (aan- en uitdoen), wasinstructie, en maat (niet te wijd).

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • U kunt ook in uw eigen zakken warm/koud elementen doen, of zelf een t-shirt of vest zo naaien dat ze daar in passen.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  • Onderzoek heeft uitgewezen dat koelvesten ook tijdens het werk met beschermende kleding aan helpt tegen symptomen van hittestress.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKoelvest met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 09-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: