Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Lichttherapiebril

Een lichttherapiebril of daglichtbril vult het tekort aan daglicht aan. Vooral in de wintermaanden geeft een daglichtbril energie door blauwlichttechnologie die zonlicht nabootst. Ook helpt een daglichtbril bij slaapproblemen en biedt het ondersteuning bij onregelmatige werktijden. Vraag voor aanschaf bij uw behandelaar na of deze bril samen gaat met uw medicijnen, medische aandoeningen of (oog)ziekten.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 10-11-2023

  Waarvoor dient een lichttherapiebril?

  Een lichttherapiebril compenseert de gevolgen van te weinig daglicht door gebruik te maken van blauw licht, het werkzame gedeelte van licht. 

  YouTube video thumbnail

  Hoe werkt een lichttherapiebril?

  U zet de bril iedere ochtend 20 à 30 minuten op, volgens de instructie van de leverancier. Hierdoor verhoogt u de energiebalans en voelt u zich minder vermoeid. Het licht helpt om de biologische klok te herstellen.

  Belangrijk om te weten

  • Sommige daglichtbrillen zijn ‘slim’. Een app berekent uw eigen persoonlijke programma. Er zijn ook lichttherapielampen.
  • Hebt u last van winterdepressies? Hoewel lichttherapie thuis kan helpen, is het belangrijk dat u bij depressieve klachten altijd langs de huisarts gaat. Die kan u doorverwijzen naar een specialist.
  • Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan met dekking voor lichttherapie. Overleg met uw zorgverzekeraar of een daglichtlamp, lichttherapiebril of wake-uplight wordt vergoed.

  Productoverzicht

  Alternatieven bij slaapproblemen

  Wordt het vergoed?

  Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLichttherapiebril met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: