Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Speeltafel

Speeltafels of speeltoestellen zijn interactieve spellen die stimuleren om alleen of met anderen lichamelijk, mentaal en sociaal actief te zijn. Speeltafels bieden spelletjes, beeldmateriaal en muziek aan. Fysieke beweging bij het spelen versterkt de spieren en vermindert hiermee valgevaar.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 13-08-2023

  Waarvoor dient een speeltafel?

  Speeltafels stimuleren de (fijne) motoriek en het denken (mentale processen). Speeltafels zorgen voor vrolijkheid, gezelligheid en een gevoel van saamhorigheid.

  Hoe werkt een speeltafel?

  Sommige apparaten werken met spelletjes die geprojecteerd worden op een tafel. De projecties lokken reacties uit van de deelnemer(s), meestal in de vorm van arm- en handbewegingen. Er bestaan ook interactieve speeltafels die daarnaast muziek of beelden 'van vroeger' aanbieden. Voor extra fysieke stimulans zijn er spelen met pedalen die door de benen bediend worden.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten 

  • Een voorbeeld van interactief vermaak voor mensen met dementie is de Tovertafel (video).

  Productoverzicht

  Alternatieven 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSpeeltafel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: