Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Waterbag

Met een (opblaasbare) waterbag of aquabag traint u het lichaam. Als u ouder wordt, vermindert het vermogen om uw lichaam waar te nemen en in te grijpen/ te corrigeren als u een verkeerde beweging maakt (propriocepsis). Ook door aangeboren en niet aangeboren hersenletsel kan het zintuig proprioceptie aangetast zijn. Het zintuig zorgt voor balans en een goede motoriek en voorkomt dat u valt.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 16-08-2023

  waarvoor dient een waterbag?

  Met een waterbag traint u balans en motoriek van het lichaam. Door het zintuig proprioceptie te versterken vermindert de kans op vallen en bent u ook minder angstig om te vallen. U versterkt het voelen van het lichaam en de aanwezigheid in de ruimte.

  Hoe werkt een waterbag?

  U vult de aquabag met water en blaast hem op. U doet oefeningen met de waterbag, bijvoorbeeld op uw rug. Het water dat in de zak beweegt, zorgt dat uw lichaam steeds opnieuw moet reageren en balans moet zoeken en houden. Hiermee traint u de snelheid en het vermogen van het lichaam om te corrigeren bij een onverwachte beweging.

  Belangrijk om te weten

  • De waterbag of aquabag is te koop in sportspeciaalzaken. Er zijn ook variaties als riemen en ballen met water. 
  • Hoe meer liter water u in de aquabag doet, hoe zwaarder / moeilijker de oefening. 
  • U kunt les krijgen of oefeningen via het internet vinden. 

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Bewegen is ook voor balans en motoriek goed. Wandelen maar ook fietsen en traplopen zijn dagelijks oefeningen die u helpen om uw lichaam in conditie te houden.
  • Balansborden, en alle materialen waarbij u wordt uitgedaagd om het evenwicht telkens weer te bewaren.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactWaterbag met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: