Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het openen en sluiten van een fietshelm

De kinband van een fietshelm moet meestal met twee handen gesloten worden. Daarbij kunt u vaak niet goed zien wat u doet. Bij een verminderd handfunctie, minder knijpkracht of verminderd gevoel in uw vingers, kan het sluiten of openen van de sluiting lastig zijn. De volgende tips kunnen u hierbij helpen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 27-08-2023

  Laatst bijgewerkt op: 30-05-2024

  Openen en sluiten van een fietshelm 

  Er zijn verschillende soorten sluitingen van de kinband te koop. Kijk bij een fietsspeciaalzaak en probeer uit welke sluiting u goed kunt gebruiken: 

  • Clipsluitingen kunnen lastig te openen zijn omdat dit veel knijpkracht vraagt. Ze zitten vaak standaard op een helm, maar kunnen ook vervangen worden.
  • Magneetsluitingen zijn handig(er) omdat u deze met één hand opent of sluit. De twee helften van de sluiting klikken op elkaar als ze bij elkaar in de buurt komen. Het merk Fidlock heeft magnetische sluitingen die u met een draaibeweging kunt openen. 
  • Bij een snelsluiting schuift u een hard stripje met richeltjes in een gespje en trekt u deze los met een lus. Deze lus kunt u eventueel vergroten of er een ring aan bevestigen, zodat u hier makkelijk een vinger in kunt haken. 

  Zoek een sluiting die bij u past. De sluitingen zelf zijn (online) bij motorzaken of fietsspeciaalzaken te bestellen. Bij speciaalzaken zou u kunnen navragen of deze uw fietshelm en sluiting kunnen aanpassen. Maar u kunt ook zelf riempje of sluiting vervangen, of vraag iemand die handig is. Ook een kleermaker kan u hierbij helpen, met de juiste apparatuur kan deze de riem en gesp stevig vastzetten. Belangrijk is dat de veiligheid van de helm hierdoor niet verminderd.  

  TIP: Verstevig de helmdividers (gespen) waarmee u de kinband sluit of vervang de banden door stugger materiaal. Zo is het eenvoudiger om de twee uiteinden naar elkaar toe te brengen.

  Belangrijk om te weten 

  • Stel een fietshelm altijd goed af. Op internet vindt u diverse sites die vertellen hoe dat moet. Lukt dit niet zelf, laat het dan door een ander doen.

  Informatie 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: