Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Elektrische fiets

Elektrische fietsen geven ondersteuning waardoor het trappen minder zwaar is. De trapondersteuning maakt gebruik van stroom die van een accu komt. Elektrische fietsen heten ook wel e-bikes.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 14-09-2023

  Waarvoor dient een elektrische fiets?

  Elektrische fietsen zorgen ervoor dat u langere afstanden kunt fietsen, ook als u beperkter uithoudingsvermogen of minder spierkracht heeft.

  Hoe werkt een elektrische fiets?

  De ondersteuning komt van een accu en als deze wordt aangezet werkt hij alleen bij een trapbeweging. De accu past (vast of afneembaar) onder de bagagedrager of zit in of op het frame. De ondersteuning stopt bij de meeste elektrische fietsen als de snelheid boven de 25 km komt.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Een WA-verzekering is niet verplicht. Veel schadeverzekeraars hebben wel een speciale verzekering voor elektrische fietsen.
  • Het fietsen over heuvelachtig en oneffen terrein verbruikt meer stroom.
  • Veel aanpassingen voor standaardfietsen passen ook op elektrische fietsen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Elektrische fietsen met motor in het voorwiel. Deze fietsen hebben meestal een gesloten kettingkast en een naafversnelling, waardoor ze schoner blijven. Het sturen gaat wel zwaarder.
  • Elektrische fietsen met motor in het achterwiel. De ketting en versnellingen zijn grotendeels open en liggen naast het wiel (derailleur). Deze fietsen hebben meer onderhoud nodig.
  • Elektrische fietsen met motor bij de trapas. Het gewicht van de motor drukt niet op een wiel, waardoor de fiets meer stabiliteit biedt en ook zonder trapondersteuning licht fietst.

  Alternatieven

  • Er bestaan elektrische fietsen met een lage instap.
  • Er is ook een elektrische driewielfiets, als u problemen heeft met het evenwicht/ de balans te bewaren.
  • Elektrische vierwielfiets, als het fietsen op een driewieler niet bij u past.
  • Speed-pedelecs. Elektrische fietsen die sneller dan 25 km per uur kunnen. Een speed-pedelec is voor de wet een bromfiets en moet daarom aan alle verplichtingen van een bromfiets voldoen. Zoals een WA-verzekering, bromfietskenteken en het dragen van een helm.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactElektrische fiets met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: