Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Driewielfiets, 2 personen

Een driewielfiets voor twee personen naast elkaar maakt het mogelijk om veilig te fietsen. Ze hebben twee wielen achter, waardoor u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun heeft. Deze fiets heeft twee sturen, twee paar trappers en twee zittingen. U maakt de driewielfiets meer op maat met accessoires. Driewielfietsen voor twee personen heten ook wel duofietsen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een driewielfiets voor 2 personen?

  Duofietsen zorgen ervoor dat mensen met evenwichtsproblemen of ongecontroleerde bewegingen bijvoorbeeld door de ziekte van Huntington, minder snel vallen. Het biedt mensen met een beperkter uithoudingsvermogen of spierkracht de mogelijkheid om langere afstanden te fietsen. Deze fiets zorgt ook dat mensen die niet zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen dit nu toch kunnen. Ze hebben een begeleider naast hen.

  Hoe werkt een driewielfiets voor 2 personen?

  De fietsers rijden met een driewielfiets net als met een standaardfiets. Het verschil zit in het maken van bochten: driewielfietsen hellen niet mee. De driewielfiets voor twee personen naast elkaar heeft een parkeerrem die de fiets vastzet net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Duofietsen met vrijloop(koppeling) hebben als voordeel dat de trappers niet meebewegen. Daardoor kunnen de benen  rusten tijdens het fietsen.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Een keuzewijzer om te bepalen of een driewielfiets iets voor u is op www.blijfveiligmobiel.nl.
  • U kunt deze duofietsen ook huren.
  • Onderhoud is belangrijk. U kunt dat regelen bij een fietsendealer of een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een  keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.
  • Veel aanpassingen voor standaardfietsen passen ook op driewielfietsen.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Hulpmiddelen vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)

  Als uw aanvraag voor langdurende zorg via het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) is goedgekeurd, krijgt u een indicatie voor Wlz-zorg. U betaalt een eigen bijdrage voor deze zorg. Als u recht heeft op een Wlz-hulpmiddel én deze echt nodig heeft, krijgt u deze vergoed via de Wlz.

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”.

  Wie bepaalt en beoordeelt dit?

  Bij verblijf in een instelling:

  • Uw zorginstelling bepaalt en beoordeelt of u een Wlz hulpmiddel nodig heeft, de zorginstelling doet ook de aanvraag en de afhandeling voor u.

  Let op! Een persoonlijk mobiliteitshulpmiddel vraagt u direct aan bij uw zorgkantoor, zij beoordelen welke u nodig heeft en regelen het hulpmiddel. 

  Als u thuis woont:

  • Alleen hulpmiddelen voor toezicht en verpleging en verzorging komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wlz. Uw thuiszorgaanbieder bepaalt en beoordeelt of u dit hulpmiddel nodig heeft, de aanvraag en het bestellen loopt via hen.

  Let op! Bij verblijf thuis vallen de meeste hulpmiddelen onder de Zvw of de Wmo. Dit dient u via uw zorgverzekeraar te regelen of via de gemeente.

  In de Brochure Hulpmiddelen Wet langdurige zorg | Brochure | Zorginstituut Nederland vindt u alle informatie en voorbeelden. U kunt gebruik maken van een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDriewielfiets, 2 personen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 15-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: