Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het vervoeren van een baby en kind met de rolstoel

Als u in een rolstoel zit kan het lastig zijn om uw baby of kind te vervoeren. Tips en hulpmiddelen die u kunnen helpen om uw kind op een veilige manier mee te nemen. 

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 18-07-2025

    Voorbereiding

    • Als u in een rolstoel zit, kunt u de aanschaf van kinderverzorgingsproducten en vervoersmiddelen bespreken met uw (revalidatie) ergotherapeut. Als er aanpassingen nodig zijn, kan een ergotherapeut of handtechnicus deze maken, nog voordat uw kindje geboren is.
    • Er komen steeds weer nieuwe producten voor het vervoer van kinderen op de markt. Laat u dus goed informeren en probeer de verschillende mogelijkheden uit in een fysieke winkel. U kunt dan voelen en ervaren of het product voor u te gebruiken is. Bijvoorbeeld of u de sluitingen eenvoudig open en dicht krijgt. 
    • Dit geldt natuurlijk ook voor tweedehands producten. Let op het CE-keurmerk en dat alle onderdelen aanwezig zijn. 
    • Als u maar één hand kunt gebruiken of weinig kracht heeft kunt u ook de gespen laten vervangen. Bijvoorbeeld een Fidlockgesp die in elkaar klikt met een magneet. Openen doet u door met u vingers te schuiven, te draaien of met een hefboomp: de Fidlock V gesp. Cobrasluitingen zijn ook eenhandig te openen en te sluiten. Let op dat het vervangen van gespen de veiligheid van het product niet in gevaar brengt. 
    • Vraag uzelf steeds af of de gekozen oplossing nog steeds bij jullie past en werkt. Kinderen groeien en daarmee veranderen ook de oplossingen om uw lichaam zo min mogelijk te belasten.

    Vervoeren

    Op het lichaam

    • Een draagdoek of een buikdrager. Bij een grote winkel kunt u de verschillende types alvast uitproberen met een (verzwaarde) pop. 
    • Een belangrijk nadeel van een draagdoek en buikdrager is dat het gebruik ervan u beperkt in uw bewegingsvrijheid. Reiken, grijpen, bukken en hoepelen gaat dan minder goed. Kijk samen met uw ergotherapeut wat voor u de meest geschikte oplossing is.   
    • Gebruik een nekdrager zoals de Minimeis. U heeft dan wel een goede schouderfunctie nodig om het kind in en uit de drager te tillen.

    Met een kinderwagen

    • U kunt ervoor kiezen om uw kind in een kinderwagen voor u uit te duwen, terwijl u zelf uw rolstoel voortbeweegt. Dit is echter zwaar en alleen geschikt voor korte afstanden. 
    • Als u de kinderwagen duwt zult u met één hand uw rolstoel voortbewegen. Wissel de duw- en rijhand af om dit langer vol te houden. 

    Op schoot

    • Als uw kind voldoende rompbalans heeft en goed zelfstandig kan zitten kunt u uw kind op uw schoot vervoeren. Dit is vooral geschikt voor kleine afstanden en als u zelf genoeg kracht en reactiesnelheid heeft. Eventueel zet u uw kind vast met een brede band of shawl aan uw romp.
    • Laat een opstapje maken op de rolstoel als uw kind kan klimmen. Uw kind kan dan zelfstandig, misschien met een extra zetje onder haar of zijn billen of hulp, op uw schoot klauteren. Het opstapje wordt gemonteerd aan de stang van de zwenkwielen. Zorg er altijd voor dat de zwenkwielen naar voren staan als uw kind op de rolstoel klimt. Anders kan de rolstoel naar voren kiepen. 

    Met aankoppelsystemen

    • Deze aankoppelstystemen zijn meestal maatwerk. De systemen zijn via een tussenstuk (adapter) onder de zitting van de rolstoel vast te koppelen, zoals bij een handbike. Dit werkt het best bij een vast frame rolstoel.
    • Het is fijn als het aankoppelsysteem zelfstandig kan staan als het niet aan de rolstoel vastzit. 
    • Bij een draagbeugelsysteem is het koppelstuk zijwaarts weg te draaien. 
    • Op een aankoppelsysteem kan een Maxi Cosi, een kinderwagenzitje of een fietsstoeltje geplaatst worden. Zorg voor tijdige aanpassing van het systeem als u wilt overgaan van de Maxi Cosi naar een kinderwagenzitje of een fietsstoeltje. Via de WMO kunnen dit soort aanpassingen vergoed worden. Zet de aanvraag tijdig in gang omdat het op maat maken van de voorziening veel tijd in beslag neemt.
    • B & S revalidatietechniek heeft een ‘bevestigingsmechanisme’ ontwikkeld om een gewoon meerijplankje of ‘Kiddy-board’ achter een rolstoel te kunnen plaatsen. U heeft weliswaar geen zicht op uw kind maar het kan handig zijn als het kind iets ouder is en goed kan blijven staan of als de rolstoel geduwd wordt.

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Meer informatie

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: