Zitorthese

Zitorthesen of op maat gemaakte zitvoorzieningen bieden optimaal comfort, ondersteuning en drukverlaging bij langdurig zitten. Zitorthesen kunnen ook de lichaamshouding corrigeren of verdere achteruitgang voorkomen. Ze passen op een onderstel, bijvoorbeeld een stoel of rolstoel. Zitorthesen variëren van alleen zittingen of ruggen tot volledige kuipstoelen.

Waarvoor dient het?

Zitorthesen of op maat gemaakte zitvoorzieningen zorgen ervoor dat mensen met beperkte rompstabiliteit, pijn, verlammingen en houdingsafwijkingen comfortabel en lang in een stoel of rolstoel kunnen zitten.

Hoe werkt het?

Er wordt een (digitale) afdruk gemaakt van uw lichaam. De orthese wordt daarna gemaakt van materiaal die de anatomische vorm van het lichaam volledig ondersteunt of eventueel corrigeert. Er is keuze uit verschillende materialen.

Belangrijk om te weten

  • Bij lang in dezelfde houding zitten, ontstaan concentraties van druk- en schuifkrachten die  doorligwonden (decubitus) kunnen veroorzaken.
  • Een kantelbaar onderstel op de stoel of rolstoel  kan doorligwonden helpen voorkomen. Door het realiseren van een juiste zithouding met de orthese, kunnen de druk- en schuifkrachten zo goed mogelijk worden verdeeld.
  • Meer over rolstoelen en scootmobiels op www.regelhulp.nl.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Meer over de Zorgverzekeringswet.
 
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Gemeente) of de Wlz( CIZ) Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!
 

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 11 december 2018

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij Kinderen

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier