Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips - Hoe komt u vanaf de grond in uw rolstoel?

Maakt u zich wel eens ongerust over wat er kan gebeuren als u onverwachts op de grond belandt? Onderstaand stappenplan helpt u om zelfstandig van de grond in uw rolstoel te komen. 

Inhoud

  Inhoud

  Vanaf de grond in uw rolstoel komen is in het begin een lastige en zware klus. Train deze stappen met uw fysio- of ergotherapeut. Maak in het begin gebruik van tussenstappen en hulpmiddelen. Bespreek met de fysio- of ergotherapeut welke oefeningen u kunt doen op weg naar zelfstandig overeind komen.

  Wanneer u zelfstandig vanaf de grond in uw rolstoel kunt komen, voelt u zich zekerder en veiliger. Zeker als u alleen thuis bent of woont. U weet dat als het ‘mis’ gaat, u altijd weer in uw rolstoel kunt komen!

  Stappenplan vanaf de grond in een rolstoel komen

  Stap 1

  Begin op uw billen met uw benen voor u uit. Trek de rolstoel naar de sterke kant van uw lichaam. 

  Stap 2

  Zet de rolstoel op de rem.

  Stap 3

  Trek met uw handen uw knieën strak tegen uw borst. Laat uw knieën in lijn zijn met de onderbuis van de rolstoel die zich het dichtst bij uw voeten bevindt. o Als uw buitenste been niet op de plek blijft: draai uw hiel van uw lichaam af, of buig uw hoofd naar voren en gebruik uw kin om uw knieën tegen de onderbuis te duwen en ze daar te houden.

  Stap 4

  Plaats de hand van uw sterke arm op het midden van de voorste rand van het rolstoelkussen.  o Heeft u een goede handfunctie? Dan kunt u ook de framebuis pakken ter hoogte van uw knie. o Heeft u een slechte handfunctie? Steun dan op uw vuist. Zo houdt u uw pols gemakkelijker stabiel en bereikt u net meer hoogte als u in de rolstoel komt.

  Stap 5

  Leg uw andere hand net achter uw billen.   o Heeft u een zwakke triceps? Draai dan uw arm naar buiten en zet uw elleboog passief ‘op slot’.

  Stap 6

  Begin met een soepele, wiegende beweging naar voren en omhoog om uw billen van de vloer te tillen. Uw hoofd blijft ongeveer ter hoogte van uw knieën. Terwijl uw billen omhoogkomen in de richting van het rolstoelkussen, duwt u uw billen met uw onderarm naar de rolstoel. Probeer hierbij uw billen zo ver mogelijk naar achteren te laten landen, zodat u niet uit de rolstoel glijdt.

  Stap 7

  Zet uw voeten stevig op de vloer voor uw stoel of voetplaat. o Indien nodig: duw uzelf van de vloer of voetplaat af om uw billen verder naar achteren in de stoelzitting te krijgen.

  Stap 8

  Gebruik de bovenkanten van de zwenkwielbehuizingen en de beensteunen om met uw handen over het frame te ‘lopen’ en uzelf verder naar een zittende positie te duwen. Trek uw voeten terug op de voetplaat

  Bekijk ook deze manier om vanaf de grond in een rolstoel te komen. De film is Engelstalig.

  YouTube video thumbnail

  Alternatieven 

  • Heeft de rolstoel geen remmen, trek dan de stoel onder uw billen terwijl u zichzelf omhoog brengt. Is er een muur in de buurt? Zet de rolstoel daar dan tegenaan.  
  •  Bent u wat langer? Dan kan het handig zijn om uw benen bij elkaar te houden door ze bijvoorbeeld met een sjaal bij elkaar te binden.
  • Bekijk ook:

  Meer informatie 

  Deze Engelstalige film op YouTube toont drie methodes. Kijk of er een manier is die bij u past:

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: