Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Eerste hulp bij vergeetachtigheid

We vergeten allemaal wel eens iets. Namen, sleutels, waarvoor u ook alweer naar de keuken liep. Misschien maakt u zich zorgen of uw vergeetachtigheid een voorbode van dementie is. Op deze pagina vindt u meer informatie over een geheugentest en geheugentraining. Maar ook over geheugensteuntjes en hulpmiddelen die u helpen in het dagelijkse leven.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023

    Geheugentest

    Maakt u zich zorgen over uw vergeetachtigheid dan kunt u een geheugentest doen op de website van Alzheimer Nederland. Na de test weet u hoe het met uw geheugen is gesteld. Wilt u daarna een uitgebreide alzheimer test of dementie test doen, dan kunt u hiervoor bij uw huisarts terecht. Misschien twijfelt u of u wilt starten met verder onderzoek. Op thuisarts.nl staat een keuzehulp: wel of geen onderzoek naar dementie. De keuzehulp helpt u en en uw naasten om na te denken over uw wensen, behoeften en voorkeuren. Zo bent u goed voorbereid voor een gesprek met de huisarts over verder onderzoek naar dementie.

    Geheugentraining

    Net als spieren kan het geheugen getraind worden. Geheugentraining omvat meer dan geheugenspelletjes. Allereerst is het belangrijk om te sporten en te bewegen en sociaal actief te blijven. Doorbreek uw vaste routine: u traint ongemerkt uw geheugen als u nieuwe dingen leert, mensen ontmoet en eropuit gaat. Met gezelschapsspelletjes en geheugenspelletjes zet u uw hersenen aan het werk. Er zijn bordspelen zoals memory en scrabble en denkspelletjes zoals puzzelen, dammen, schaken. En er zijn veel apps en online spelletjes te vinden op internet. Zet u deze op uw mobiele telefoon, dan heeft u ze altijd bij de hand.

    In uw woonplaats worden misschien ook wel cursussen geheugentraining gegeven door de thuiszorg of een welzijnsorganisatie.

    Aandacht

    Het helpt om u aan te leren om alles wat u doet met aandacht te doen. Leg uw spullen op een vaste plek. Benoem wat u doet, hardop of in uw hoofd. ‘Ik doe nu het gas uit’, 'ik draai nu de deur op slot’. Het duurt even voordat de gewoonte ingesleten is, maar dan hoeft u minder te zoeken. U heeft hier zeker baat bij als er later inderdaad sprake is van beginnende dementie. Iets aanleren is dan een stuk lastiger.

    Geheugensteuntjes

    ​De Hulpmiddelenwijzer heeft verschillende handige geheugensteuntjes om u te helpen als u vergeetachtig wordt:

    Tijd en dag ​

    • Als u niet meer werkt, en wat minder actief bent, lijken de dagen op elkaar en kunt u vergeten welke dag het is. Of u raakt misschien het gevoel van tijd kwijt. Geheugenklokken helpen om grip te houden op de tijd en de dag. Ze bestaan in verschillende vormen: klokken, horloges en timers.

    Afspraken

    • U kunt voor het onthouden van afspraken een agenda of organizer gebruiken. Uit onderzoek in opdracht van Alzheimer Nederland (Hoe kan een agenda je helpen bij beginnende geheugenklachten? | Alzheimer Nederland) blijkt dat mensen met beginnende dementie veel baat hebben bij het gebruik van een agenda. Dat kan een papieren agenda zijn of een digitale agenda. U kunt het toespitsen op informatie die u het moeilijkst te onthouden vindt. Het belangrijkste is om consequent te zijn in het opschrijven van informatie. Doe dit bijvoorbeeld driemaal per dag of elke keer dat u iets wil onthouden. Er bestaan ook agendatrainingen. In een agendatraining leren de deelnemers met beginnende geheugenklachten op een handige manier gebruik te maken van een agenda.U kunt op internet kijken of er een agendatraining bij u in de buurt wordt gegeven.
    • Het kan ook handig zijn om een kalender of planbord op te hangen. Planborden zorgen voor structuur, tijdsbesef en overzicht. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, ook met plaatjes. Als u die op een plaats hangt waar u vaak langsloopt, ziet u welke afspraken u de komende tijd hebt. En soms helpt een briefje op de koelkast ook al om een belangrijke afspraak niet te vergeten.

    Sleutels

    • Een bos vol sleutels, maar voor welk slot? Een sleutelherkenner zorgt er voor dat u in een sleutelbos, makkelijk de sleutel vindt die past bij een bepaald slot. U laat de sleutel in een bepaalde kleur aanmaken of u doet een gekleurd sleutelhoesje (sleutelkap) over de bovenkant van de sleutel. Dan brengt u dezelfde kleur aan bij het bijbehorende slot, bijvoorbeeld met gekleurd tape of nagellak.
    • Kunt u de sleutels niet vinden dan helpt een elektronische sleutelvinder. U plaatst een  sticker op de sleutelbos en een sticker op de afstandsbedieningsknop. Wanneer u uw sleutel zoekt, drukt u op de knop met de sticker. U kunt ook een sticker bevestigen op uw brillendoos of portemonnee. Met geheugensteuntjes of herinneringsapparaten gaat u niet zonder uw sleutels of portemonnee de deur uit. Ze geven een signaal als u zonder uw belangrijke spullen naar buiten gaat.​

    Medicijnen

    • Er zijn veel hulpmiddelen om te voorkomen dat u uw medicijnen vergeet in te nemen. In een medicijndoos kunt u per dag of dagdeel de medicijnen verdelen. Als een vakje leeg is weet u ook dat u het medicijn hebt ingenomen. Medicijndispensers bieden automatisch op de juiste momenten een zakje pillen aan in de goede samenstelling en dosering. Ze geven ook een signaal, zodat u niet vergeet pillen in te nemen. Er zijn ook apps en medicijnhorloges die u een seintje geven als u een medicijn moet innemen.

    Telefoneren

    • Heeft u moeite om telefoonnummers te onthouden? Op een seniorentelefoon kunt u de toetsen vaak vervangen door een foto van iemand die u vaak belt. Sommige telefoons zijn voorzien van een alarm/SOS knop die gekoppeld kan worden aan personen of instanties. Ook mobiele telefoon voor senioren hebben vaak voorgeprogrammeerde nummers en een noodknop. 

    Afvinklijstje

    • Heeft u moeite om te onthouden of u alle taken of stappen heeft gedaan? Hang een checklist of afvinklijstje naast bijvoorbeeld de wastafel waarop alle taken van het wassen en tandenpoetsen staan. U volgt het lijstje en controleert zo of u alles heeft gedaan wat nodig is. 
    ‘Bij mijn gastoestel heb ik nu een eenvoudige (goedkope) compacte fietsverlichting op batterij liggen. Als ik de gaspit aansteek, zet ik de verlichting op knipperlicht stand en leg het lampje zo neer dat het in mijn gezicht blijft knipperen. Er is geen ontkomen aan: dit zeer aanwezige knipperlicht herinnert mij eraan dat het gas aanstaat. Ben ik klaar met koken dan schakel ik de fietsverlichting weer uit en leg hem terug bij mijn gastoestel voor de volgende keer’

    Casper Koene

    Meer informatie

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: