Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Geheugenklok

Een geheugenklok biedt een mogelijkheid om tijd te beheren en structuur aan te brengen in een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld een dag. Deze geheugensteunen komen voor in de vorm van klokken, horloges, timers en apps.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 29-01-2024

  Waarvoor dient een geheugenklok?

  Geheugenklokken ondersteunen bij het beheren van iemands (besef van) tijd. Personen met een cognitieve beperking, (beginnende) dementie of kinderen met gedrag-, leer- en ontwikkelstoornissen hebben veel baat bij zo'n structurering.

  Hoe werkt een geheugenklok?

  Door met kleuren een bepaalde periode aan te geven, ziet u wanneer de tijd voorbij is en er een nieuwe taak wacht. Sommige klokken werken met een 24 uur aanduiding, daardoor is de hele dag in een oogopslag te zien. Een display met grote letters en cijfers en daaronder een agendafunctie helpt u met onthouden van maand, tijd en wat u straks of nu gaat doen. U zet of hangt de klok op een niet te missen plek.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Sommige geheugenklokken werken met een abonnement en hebben maandelijkse kosten.
  • Niet alle geheugenklokken zijn via de computer op afstand te beheren. Dat is belangrijk als u mantelzorger bent.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Methode om tijdsgrenzen te stellen en activiteitsduur vast te leggen. Het heeft felle kleuren en grote cijfers en werkt als een kookwekker: de gekleurde schijf verdwijnt langzaam.
  • Methode voor kinderen met concentratieproblemen (druk zijn). De  kinderen dragen dit als een polshorloge met een 'kleuren' tijdsindeling.
  • Een 24 uur-planner met één wijzer die een totaaloverzicht van de dag geeft. Met magnetische symbolen geeft u activiteiten aan.
  • Geheugenklok voor mensen met (beginnende) dementie, deze helpt met hun tijdsbesef en heeft een op afstand instelbare agenda. De display wordt op een tablet of smartphone getoond (video over de Clockaid). Ook beeldbellen en berichtjes sturen zijn mogelijk, zie de video over BBrain D2 family. Met een groot scherm (55cm) is ook op afstand te zien wat er vandaag te doen is (video over Spiqle Agenda)
  • Met de website MijneigenPlan is het mogelijk om via de smartphone met ondersteuning van plaatjes uw tijd en activiteiten in te delen. Dit vermindert onrust, onzekerheid en verhoogt de zelfstandigheid van uw kind of uw partner met NAH.
  • Een app die u kunt downloaden en kunt gebruiken als kalenderklok of geheugenklok. Dit als gebruik van een smartphone mogelijk is. Er zijn gratis (demo)apps en apps waar u voor moet betalen. Eventueel kan de app ook op een tablet geopend worden en met een standaard als kalenderklok getoond worden.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactGeheugenklok met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: