Geheugenklok

Een geheugenklok biedt een mogelijkheid om tijd te beheren en structuur aan te brengen in een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld een dag. Deze geheugensteunen komen voor in de vorm van klokken, horloge's en timers.

Waarvoor dient het?

Geheugenklokken ondersteunen bij het beheren van iemands (besef van) tijd.  Personen met een cognitieve beperking, (beginnende) dementie of kinderen met gedrag-, leer- en ontwikkelstoornissen hebben veel baat bij zo'n structurering.

Hoe werkt het?

Door met kleuren een bepaalde periode aan te geven, ziet u wanneer de tijd voorbij is en er een nieuwe taak wacht. Sommige klokken werken met een 24 uurs aanduiding, daardoor is de hele dag in een oogopslag te zien. Een display met grote letters en cijfers en daaronder een agendafunctie helpt u met onthouden van maand, tijd en wat u straks of nu gaat doen. U zet of hangt de klok op een niet te missen plek.

Belangrijk om te weten

 • Sommige geheugenklokken werken met een abonnement en hebben maandelijkse kosten.
 • Niet alle geheugenklokken zijn via de computer op afstand te beheren. Dat is belangrijk als u mantelzorger bent.
 • Meer informatie over technologische hulpmiddelen vindt u in de inspiratiebox met Vilans-producten: Technologie in de langdurende zorg.
Hoe ga je om met de vraag van je vader: "Welke dag is het vandaag"

Uitvoeringen

 • Er bestaat een methode om tijdsgrenzen te stellen en activiteitsduur vast te leggen. Het heeft felle kleuren en grote cijfers en werkt als een kookwekker: de gekleurde schijf verdwijnt langzaam.
 • Er is een speciale methode voor kinderen met concentratieproblemen of druk zijn. Deze dragen kinderen als een polshorloge. Ze hebben een tijdsindeling in kleur.
 • Er is ook een 24uur-planner met één wijzer die een totaaloverzicht van de dag geeft. Met magnetische symbolen geeft u activiteiten aan.
 • Een speciale methode voor mensen met (beginnende) dementie helpt met hun tijdsbesef en heeft een op afstand instelbare agenda. De display wordt op een tablet of smartphone getoond (video over de Clockaid). Ook beeldbellen en berichtjes sturen zijn mogelijk, zie de video over BBrain D2 family.
 • Met de website MijneigenPlan is het mogelijk om via de smartphone met ondersteuning van plaatjes uw tijd en activiteiten in te delen. Dit vermindert onrust, onzekerheid en verhoogt de zelfstandigheid van uw kind of uw partner met NAH.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding. Waar vindt u het hulpmiddel?
 • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
 • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
 • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Laatst herzien op 22 oktober 2020

Reageer op dit hulpmiddel

Wilt u reageren op dit hulpmiddel of een review of tip geven? Dat kan! Met uw reactie verbeteren wij de Hulpmiddelenwijzer en zijn we onze bezoekers nog beter van dienst. Alvast hartelijk dank.

Andere hulpmiddelen bij ADHD of ADD

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier