Drukvest

Een (diepe) drukvest geeft een gelijkmatige druk op het bovenlichaam, vergelijkbaar met een stevige knuffel. Het werkt kalmerend en verbetert aandacht en concentratie. Het drukvest is er voor kinderen en volwassenen die bijvoorbeeld een vorm van autisme hebben.

Waarvoor dient het?

Het drukvest is een soort opblaasbare bodywarmer. Diepe druk wordt met succes gebruikt bij mensen met o.a. ASS, ADD, ADHD, Asperger Syndroom, PDD/PDD-NOS, Proprioceptieve Stoornis, SID en SPD. Het drukvest zorgt voor een kalmerende werking, verbetering van de aandacht en concentratie, een verbetering van het lichaamsbewustzijn en afname van ongewenst gedrag naar zintuiglijke prikkels.

Hoe werkt het?

Het drukvest draagt u onder uw kleding. Het vest is gemaakt van nylon en bevat luchtkamers. De rits sluit u tot helemaal bovenaan. Het klittenband plaats u zo dat het vest losjes zit: een tot twee vinger-breedtes tussen de voorkant van het vest en het lichaam. Door het drukvest op te pompen met het handpompje komt het strakker te zitten en geeft het een gelijkmatige druk op het bovenlichaam. Met een knopje op de handpomp laat u het weer leeglopen.

Belangrijk om te weten

  • Sensorische Integratie (SI) stoornis is een neurologische aandoening die problemen veroorzaakt met het registreren, verwerken en reageren op zintuiglijke informatie uit de omgeving of vanuit het eigen lichaam. Voor mensen met autisme is het moeilijk om onderscheid te maken tussen beelden, geluiden en geuren op de voorgrond of achtergrond. Alle prikkels uit de omgeving komen op hetzelfde niveau binnen.
  • Let op dat u de juiste maat heeft en zorg dat de rits helemaal tot bovenaan sluit. Bevestig de klittenbanddelen op zo'n manier dat het vest losjes zit (een tot twee vinger-breedtes tussen de voorkant van het vest en het lichaam).
  • Draag het drukvest over een t-shirt of hemd.
  • Er is een capuchonvest verkrijgbaar waarin u het drukvest vast ritst.
  • Volg de onderhoudsinstructies van de leverancier nauwkeurig.
Huur een drukvest

Uitvoeringen

  • Drukvesten zijn er in de maten XXS tot en met L.
  • Er is ook een gewichtenhesje dat los om het bovenlichaam valt.
  • Een vest waar de luchtdruk via een app op smartphone of tablet geregeld wordt. Sensors registreren de activiteit van de gebruiker (zitten, staan, wandelen, schommelen of rennen), en het niveau van opwinding.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel niet vergoed omdat het niet in het Reglement Hulpmiddelen van de basisverzekering staat. Mogelijk wordt het hulpmiddel wel vanuit uw aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg daarvoor de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 19 augustus 2019

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij ADHD of ADD

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier