Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Zorghorloge

Een zorghorloge heeft meerdere functies: alarmering, plaatsbepaling, meten van vitale waarden, herinneringen instellen en de tijd weergeven.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 31-08-2023

    Waarvoor dient een zorghorloge?

    Met een zorghorloge kunt u hulp in roepen als dat nodig is. Het zorghorloge meet bijvoorbeeld uw hartslag en temperatuur en alarmeert u als een vitale functie te hoog of te laag is. U kunt ook een alarm instellen om bijvoorbeeld uw medicijnen niet te vergeten. Door de GPS functie van het horloge bent u ook buiten te volgen én te vinden als dat nodig is.

    Hoe werkt een zorghorloge?

    Een zorghorloge werkt met een app en heeft diverse sensoren. 

    • U kiest in de app de sensoren (bloeddruk, hartslag, temperatuur, enz.) die u wilt gebruiken. Als u  grenswaarden instelt, krijgt u een melding als deze worden overschreden. U kunt dan meteen actie ondernemen. 
    • Via de app ziet u waar iemand zich bevindt (GPS). Als u gebiedsgrenzen instelt in de app, ontvangt u een alarm als de persoon over deze grens gaat.
    • U kunt een alarm instellen voor bijvoorbeeld medicijninname of afspraken. 
    • Via een beheerapplicatie logt u in het systeem. Er zijn verschillende bevoegdheidsniveaus voor verschillende gebruikers en functies. Niet iedereen kan alles zien of wijzigen. Gebruikers kunnen familieleden, huisarts of wijkverpleegkundige zijn.
    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Het zorghorloge draagt u als een gewoon horloge en valt minder op dan een alarmknop om de hals. 
    • Er zijn veel soorten zorghorloges verkrijgbaar met vele toepassingen. Bedenk van te voren goed welke toepassingen u nodig heeft. 
    • Voor de alarmfunctie met doorverbinding naar een meldkamer betaalt u abonnementskosten. 

    Productoverzicht

    Alternatieven 

    Een zorghorloge heeft veel functies. U heeft ze misschien niet allemaal nodig. Voor een specifieke functie kunt u denken aan: 

    Wordt het vergoed?

    Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel. Voordat u het hulpmiddel aanschaft kunt u informatie inwinnen bij uw zorgverzekeraar, gemeente, zorgkantoor of bij het UWV.

    Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

    Meer Informatie 

    • Let op! Loopt het zorghorloge via de Thuizorg en wilt u gebiedsgrenzen aangeven? Dan geldt de Wet zorg en dwang (Overheid, 1-1-2020). Ook moet de cliënt en haar of zijn vertegenwoordiger toestemming geven. Als de mantelzorger zelf een systeem voor begrenzing aanschaft en toepast is de Wet zorg en dwang niet van toepassing. 
    • Er zijn zorgverzekeraars die het zorghorloge in sommige gevallen vergoeden. Neemt u voor de aanschaf vooral eerst contact op met uw zorgverzekeraar en/of lees de voorwaarden van uw (aanvullende)verzekering.
    • Ervaringsverhaal: Omroep Zeeland over mevrouw Corrie Kievit die al jarenlang in de flat Boszicht in Goes woont. Met haar 75 jaar zijn er meerdere kwaaltjes die het moeilijker maken om in haar eentje veilig te kunnen functioneren. "Ik ben een paar keer gevallen, hier buiten het gebouw", zegt ze, "En gelukkig zagen mensen dat, zodat ik snel werd geholpen. Maar wat nu als niemand me ziet?"

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactZorghorloge met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: