Antiplukpak en antischeurpak
Sommige mensen vertonen probleemgedrag (onbegrepen gedrag)dat leidt tot uitkleden, scheuren, plukken, smeren of zichzelf verwonden (automutilatie). Met aangepaste kleding, zoals antiplukpakken of antischeurpakken voorkomt u dit. Deze pakken lijken op overalls of hansoppen maar er zijn ook varianten die op 'gewone' kleding lijken en zo minder weerstand opleveren.
Laatst bijgewerkt op: 09-08-2023
Waarvoor dient een pluk of scheurpak?
Aangepaste kleding voorkomt zelfstandig uit- of afdoen van kleding en/of incontinentiemateriaal. U voorkomt met deze kleding ook scheurgedrag, plukken of smeren. Dit verlicht de zorg en bovendien is wisseling van incontinentiemateriaal eenvoudiger.
Hoe werkt een pluk of scheurpak?
Aangepaste kleding heeft extra drukknopen op de schouder en een rits op de rug, in het kruis of langs de benen. De lipjes van een rits worden afgedekt door een drukknop of een slotje. De naden zijn aan de binnenkant verstevigd. De speciale stof is extra sterk.
Belangrijk om te weten
- Nieuwe kleding is in het begin wat stroef.
- Er zijn moderne varianten van het pluk pak, deze zien eruit als gewone kleding en voorkomen onbedoeld uitkleden. Door de 'gewone' uitstraling is er minder weerstand en ontlast de mantelzorgers en zorgverleners. Lees het ervaringsverhaal van Caroline: "Lange tijd ben ik samen met mijn kinderen mantelzorger geweest voor mijn man. Hij kreeg op zeer jonge leeftijd dementie. Mijn man had een fase waarin hij zich onbedoeld ging uitkleden. Ik kwam op het idee om zelf een pluk-pak 2.0 te ontwikkelen omdat mijn man weerstand bood tegen een gewoon pluk-pak".
Speciale kleding. In een instelling dragen bewoners hun eigen kleding. Die kopen ze zelf. Maar soms is kleding ‘verband houdende met het karakter en doelstelling van de instelling’ nodig. Bijvoorbeeld:
- Heupbeschermers voor mensen die snel vallen (Standpunt 'Heupbeschermer bij verblijf in een instelling').
- Kleding die mensen met gedragsproblemen niet kapot kunnen scheuren.
- Speciale kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is voor mensen die veel verpleging en verzorging nodig hebben.
De kleding is dan noodzakelijk voor de zorg in de instelling. Bij verblijf en behandeling door dezelfde instelling wordt deze speciale kleding vergoed via de Wlz.
Bron: Zorginstituutnederland.nl aanvullende zorg bij verblijf met behandeling Wlz.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Kinderbody's aan een stuk of met rits of met drukknoopsluiting in het kruis.
- Body's of hansoppen met lange of korte pijpen of mouwen.
- Aangepaste (nacht) kleding met extra ruimte voor incontinentiematerialen.
- Verpleegbody of pyjama met of zonder voeten, lange pijpen of juist korte.
- Scheur BH.
- Scheurpak voor verzorgers dat scheuren van kleding door cliënten voorkomt.
- Ze zijn leverbaar in verschillende kleuren en maten XS-XXXL.
Alternatieven
- Eigen kleding is ook aan te (laten) passen.
Wordt het vergoed?
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor.
Het hulpmiddel wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, maar valt niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Raadpleeg dan uw polisvoorwaarden of neem voor de aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Hulpmiddelen vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)
Als uw aanvraag voor langdurende zorg via het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) is goedgekeurd, krijgt u een indicatie voor Wlz-zorg. U betaalt een eigen bijdrage voor deze zorg. Als u recht heeft op een Wlz-hulpmiddel én deze echt nodig heeft, krijgt u deze vergoed via de Wlz.
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”.
Wie bepaalt en beoordeelt dit?
Bij verblijf in een instelling:
- Uw zorginstelling bepaalt en beoordeelt of u een Wlz hulpmiddel nodig heeft, de zorginstelling doet ook de aanvraag en de afhandeling voor u.
Let op! Een persoonlijk mobiliteitshulpmiddel vraagt u direct aan bij uw zorgkantoor, zij beoordelen welke u nodig heeft en regelen het hulpmiddel.
Als u thuis woont:
- Alleen hulpmiddelen voor toezicht en verpleging en verzorging komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wlz. Uw thuiszorgaanbieder bepaalt en beoordeelt of u dit hulpmiddel nodig heeft, de aanvraag en het bestellen loopt via hen.
Let op! Bij verblijf thuis vallen de meeste hulpmiddelen onder de Zvw of de Wmo. Dit dient u via uw zorgverzekeraar te regelen of via de gemeente.
In de Brochure Hulpmiddelen Wet langdurige zorg | Brochure | Zorginstituut Nederland vindt u alle informatie en voorbeelden. U kunt gebruik maken van een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS
Informatie voor zorgverleners
- Aangepaste kleding is een lichte vorm van vrijheidsbeperking. Meer informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking vindt u in het boekje: Inspiratie voor vrijwillige én passende zorg, Vilans 2020.
- Probleemgedrag komt voor in de gehandicaptensector en in de ouderenzorg.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAntiplukpak en antischeurpak met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!