Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor knopen en sluitingen

Als u maar één arm kunt gebruiken of een slechte handfunctie heeft, kan het dichtmaken van een knoopsluiting aan kleding lastig zijn. Op deze pagina vindt u tips voor het sluiten van een knoop met één hand en met een beperkte handfunctie.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 02-04-2025

    Voorbereiding

    • Zorg dat uw kleding niet te strak zit of door uw houding op spanning staat. Dit maakt het losmaken van de sluiting of de knoop een stuk lastiger. 
    • U kunt ook maar één of twee knopen losmaken en het kledingstuk over uw hoofd uittrekken, dan hoeft u bij het aantrekken minder knopen vast te maken.
    • Als u moeite heeft met knopen en sluitingen, kunt u hier rekening mee houden bij de aanschaf van kleding. Kies bijvoorbeeld kleding zonder knopen of met grotere knopen en grotere knoopsgaten

    Knopen dichtdoen

     

    Met één hand

    Het volgende stappenplan kunt u volgen om met één hand een broek met knoop te sluiten. Zie ook de video’s onder de tips voor een demonstratie.  

    • Stap 1: Steek uw wijsvinger vanaf de buitenzijde van de broek door het knoopsgat. 
    • Stap 2: Beweeg het knoopsgat naar de onderzijde van de knoop en pak met uw duim de knoop vast aan de bovenzijde.  
    • Stap 3: Duw met uw duim de knoop door het knoopsgat. Zorg dat de knoop plat/symmetrisch door het knoopsgat glijdt.

    U kunt ook een knoophaak gebruiken om gemakkelijk met één hand een knoopsluiting te sluiten. In de onderstaande video wordt dit gedemonstreerd:

    TIP: Haak de knoophaak net zoals in het filmpje van buitenaf om de knoop en draai nu met het knoophaakje rond. U draait de knoop zo heel eenvoudig door het knoopsgat. 

     

    Bij een beperkte handfunctie aan beide handen

    Dan is meestal het gebruik van een knopenhaak een goede oplossing. De knopenhaak kan worden aangepast met een beugel of bandje om aan uw hand vast te klemmen. Soms kan het een knopenhaak onder een andere hoek gemakkelijker werken.

     

    Bij bewegingsstoornissen

    • Ook hier kan de knopenhaak de handeling eenvoudiger maken, de knopenhaak is met twee handen te gebruiken
    • Bij trillen kan het helpen om de ellebogen in de zij of op een armleuning te zetten. U kunt even een vuist maken en weer loslaten. Door daarna te knijpen in de knoop en/of het knoopsgat zal het trillen verminderen en kunt u de knoop vastmaken. Soms helpt het naar binnen draaien van de pols of een verzwaarde polsband. 

    Bezoek onze uw situatie pagina over Parkinson voor algemene tips bij bewegen (freezing), denkvermogen (cognitie) en trillen (tremor) tijdens uw dagelijkse activiteiten. Er is ook een uw situatie pagina over Huntington waar u tips en hulpmiddelen voor thuis vindt.  

    Alternatieven

    • Naai de knoop met elastisch garen vast. U hoeft de knoop dan niet open te maken om het kledingstuk aan- of uit te trekken. Dit werkt vooral bij manchetknopen of knoopjes aan de manchetten.
    • Vervang de knoop door klittenband. Naai de knoop vervolgens op het kledingstuk. Zo lijkt het alsof het kledingstuk gewoon een knoopsluiting heeft. Maak eventueel een lus aan het klittenband zodat u uw vinger of duim kunt inhaken.  Voor een stevige klittenbandsluiting is een klittenband met D-ring handig. U haalt het klittenband door de D-ring aan de andere zijde en weer terug en zet het vast. Vervang de knoop door drukkers die makkelijk open en dicht gaan. Naai eventueel de knoop weer op het kledingstuk.
    • Vervang de knoop door een pantalonhaak, broekhaak of haaksluiting
    • Een magneetsluiting. Deze zijn aan beide zijde in de stof te naaien. Zoek op internet op 'innaaibare magneten'. Er zijn verschillende afmetingen.

    Meer informatie   

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Deel deze pagina via: