Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor knopen en sluitingen

Als u maar één arm kunt gebruiken of een slechte handfunctie heeft, kan het dichtmaken van een knoopsluiting aan kleding lastig zijn. Op deze pagina vindt u tips voor het sluiten van een knoop met één hand en met een beperkte handfunctie.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 27-08-2023

  Laatst bijgewerkt op: 27-08-2023

  Eenhandig knopen dichtdoen 

  Het volgende stappenplan kunt u volgen om met één hand een broek met knoop te sluiten. Zie ook de video’s onder de tips voor een demonstratie.  

  • Stap 1: Steek uw wijsvinger vanaf de buitenzijde van de broek door het knoopsgat. 
  • Stap 2: Beweeg het knoopsgat naar de onderzijde van de knoop en pak met uw duim de knoop vast aan de bovenzijde.  
  • Stap 3: Duw met uw duim de knoop door het knoopsgat. Zorg dat de knoop plat/symmetrisch door het knoopsgat glijdt.
  YouTube video thumbnail
  YouTube video thumbnail
  YouTube video thumbnail

  Gebruik van een knoophaak 

  U kunt ook een knoophaak gebruiken om gemakkelijk met één hand een knoopsluiting te sluiten. In de onderstaande video wordt dit gedemonstreerd:

  YouTube video thumbnail

  TIP: Haak de knoophaak net zoals in het filmpje van buitenaf om de knoop en draai nu met het knoophaakje rond. U draait de knoop zo heel eenvoudig door het knoopsgat. 

  Heeft u een beperkte handfunctie aan beide handen? Dan is meestal het gebruik van een knopenhaak een goede oplossing. De knopenhaak kan worden aangepast met een beugel of bandje om aan uw hand vast te klemmen. Soms kan het een knopenhaak onder een andere hoek gemakkelijker werken.

  Belangrijk om te weten  

  • Het is gemakkelijker wanneer het knoopsgat ruim genoeg is of gemaakt wordt.  

  Alternatieven   

  • Maak van een blouse alleen de bovenste knoop los en trek de blouse vervolgens over uw hoofd aan of uit.

  In plaats van knopen kunt u alternatieven voor knopen gebruiken: 

  • Vervang de knoop door klittenband. Naai de knoop vervolgens op het kledingstuk. Zo lijkt het alsof het kledingstuk gewoon een knoopsluiting heeft. Maak eventueel een lus aan het klittenband zodat u uw vinger of duim kunt inhaken.  
  • Voor een stevige klittenbandsluiting is een klittenband met D-ring handig. U haalt het klittenband door de D-ring aan de andere zijde en weer terug en zet het vast. Vervang de knoop door drukkers die makkelijk open en dicht gaan. Naai eventueel de knoop weer op het kledingstuk.
  • Vervang de knoop door een pantalon- of broekhaak in plaats van een knoop. Ook kleinere haaksluitingen zijn verkrijgbaar.
  • Vervang de knoop door een magneetsluiting. Deze zijn aan beide zijde in de stof te naaien. Zoek op internet op 'innaaibare magneten'. Er zijn verschillende afmetingen.
  • Naai de knoop met elastisch garen vast. U hoeft de knoop dan niet open te maken om het kledingstuk aan- of uit te trekken. Dit werkt vooral bij manchetknopen of knoopjes aan de manchetten.
  • Magneten, deze kunnen wel de werking van pacemakers, ICD's en neurostimulatoren beïnvloeden.

  Meer informatie   

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: