Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij veters strikken

Heeft u moeite met veters strikken, omdat u niet ver genoeg kunt reiken of omdat bukken niet lukt? Met onderstaande tips sluit u zelfstandig uw schoenen. Ook als u eenhandig bent, of minder (grijp)kracht in een van uw handen heeft.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 05-09-2024

    Voorbereiding

    • Het soort veters heeft invloed op hoe snel de strik losgaat. Platte veters blijven vaak beter in een strik zitten dan ronde veters en gladde veters gaan eerder los dan stroevere. 
    • Ook de lengte van de veters is belangrijk. Als de uiteinden te kort zijn, kunt u de strik moeilijker maken, maar te lange veters geven te veel speling. Als de veter ongeveer 20-25 cm boven uw schoen uitkomt is het prettig

    Veters strikken

    Met één hand

    Veters strikken is bij uitstek iets dat je met twee handen doet. Als u maar een hand kunt gebruiken, is het vaak lastig om veters te strikken zoals u gewend was. Want hoe houdt u de veters op spanning nadat u een knoop gelegd heeft? Hiervoor helpt de volgende truc:

    • Rijg de veter in het bovenste oogje van de schoen. Als u nu een knoop maakt en de veter aantrekt, zit hij vast en hoeft u bij het strikken de veter niet met uw vingers op spanning te houden.
    YouTube video thumbnail

    Bekijk de verschillende manieren om veters te strikken met één hand in onderstaande video's.

    Met uw voet

    Bij deze methode gebruikt u uw andere voet om de veter op zijn plek te houden. Het kost enige oefening om dit onder de knie te krijgen. Als dit lastig is, ziet u onder dit stappenplan nog een andere manier. 

    Doe het bij uw andere voet in spiegelbeeld. Het lukt anders niet de lussen strak te trekken.

    Stappenplan Veters strikken door uw andere voet te gebruiken

    Stap 1 van 7

    Pak de ene veter vast en leg hem over de andere veter heen.

    Stap 2 van 7

    Haal één veter onder de andere door; u maakt een knoop. Trek de veters aan door het ene uiteinde naar de zijkant te trekken. Fixeer het veteruiteinde door erop te gaan staan met uw andere voet en trek de veter strak. U kunt ook uw voeten iets uit elkaar verplaatsen, waardoor de veters meer strak komen te staan..

    Stap 3 van 7

    Maak van één veter een lus en houd deze in positie door met uw andere voet de veter bovenop de wreef tegen te houden.

    Stap 4 van 7

    Draai met uw hand de andere veter om de lus heen.

    Stap 5 van 7

    Trek nu met uw hand de andere veter onder de lus door.

    Stap 6 van 7

    Pak de ene lus met uw hand vast en klem de andere lus met uw voet. Trek met uw hand de ene lus voorzichtig aan.

    Stap 7 van 7

    Trek zonodig daarna met uw hand de andere lus aan.

    Eenhandig veters strikken waarbij u uw andere voet gebruikt is lastig om aan te leren. De schoen anders inrijgenis dan eenvoudiger. Bekijk deze eenhandige striktechniek in deze tekeningen.

    Alternatieven

    • Zit er een lusje op de tong van de schoen? Haal dan de veter door dit lusje. De tong blijft dan op zijn plaats zitten bij het aantrekken van de schoen.
    • Zet de veters vast met een koordstopper of schoenveterblokje. Er zijn wandel- en sportschoenen te koop met dit vergrendelingssysteem in combinatie met elastische veters. 
    • Gebruik bamboo-style veters of krulveters
    • Gebruik elastische veters, laat iemand anders deze eenmalig voor u strikken. Hierna kunt u uw schoenen aantrekken zonder opnieuw de veters te strikken. Een schoenlepel is daarbij handig.
    • Draag andere schoenen zoals instappers, schoenen met klittenbandsluiting of schoenen met een ritssluiting.
    • Is het lastig om naar uw voeten te reiken? Vergroot dan het lipje van de ritssluiting met een lus of ring. Of gebruik een aankleedstokje om de rits te openen en sluiten.

    Meer informatie

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Deel deze pagina via: