Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor het gebruiken van een ritssluiting bij jas en vest

Als u eenhandig bent of een beperkte arm- of handfunctie hebt kan het dichtmaken van een ritssluiting lastig zijn. Op deze pagina vindt u tips die u hierbij kunnen helpen.

Inhoud

  Inhoud

  Rits sluiten bij eenhandigheid

  Het sluiten van een rits bestaat uit meerdere handelingen, namelijk 1) Het bij elkaar brengen van de beide ritsdelen en 2) het ophalen van de rits. Bij de rits van de broek kan het eerste deel overgeslagen worden. Kijk de volgende video:

  • U ziet in het filmpje het bij elkaar brengen van de ritsdelen. U ziet ook hoe de rits vastgezet wordt en tegelijkertijd hoe de loper opgetrokken wordt.
  • Het filmpje geeft een voorbeeld voor linkshandig gebruik en rechtshandig gebruik.
  • U kunt het deel van de jas/vest waar de rits ingestoken moet worden klemzetten tegen een muur, tafel, deurstijl of aanrecht. Het schuift dan niet mee omhoog bij het optrekken van de rits. Een voorbeeld hiervan is te zien in onderstaande video:
  YouTube video thumbnail

  Rits sluiten bij beperkte handfunctie

  Volg onderstaand stappenplan om een rits te sluiten bij een beperkte handfunctie:

  • Stap 1: Naai een lus onderaan de ene helft van de jas/vest en onderaan de ander helft. (Een lus aan een bretelssluiting is ook mogelijk en uitwisselbaar).
  • Stap 2: Steek een duim/vinger in beide lussen en breng de rits naar elkaar toe en steek in elkaar.
  • Stap 3: Naai een lus onderaan de ene helft van de jas/vest en onderaan de ander helft. (Een lus aan een bretelssluiting is ook mogelijk en uitwisselbaar).
  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten 

  • Het straktrekken van de rits is een voorwaarde voor het goed kunnen optrekken van de loper.  
  • Het soepel lopen van een rits/loper maakt het optrekken gemakkelijker. U kunt de rits smeren met WD40, kaarsvet of een stukje zeep.  

  Alternatieven  

  • U kunt de rits eventueel geheel vervangen door klittenband of een rits met magneetsluiting of een magneetsluiting. 
  • Een kledingmaker of een handige persoon in uw omgeving kan de oude rits vervangen. Er zijn ook professionele bedrijven die aangepaste (rolstoel)kleding aanbieden die dit als service ook doen.

  Meer informatie  

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: