Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Knoophaak

Als het u moeite kost om fijne en kleine bewegingen met uw vingers en handen te maken, is het vaak ook lastiger om kledingknopen vast te maken of een rits te openen of sluiten. Een knoophaak of knopenhaak helpt u om zelfstandig kleding aan- en uit te trekken.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een knoophaak?

  Een knoophaak helpt bij het vastmaken van knopen en het openen en sluiten van ritsen als sprake is van een beperkte (fijne) motoriek van de vingers of hand.

  Hoe werkt een knoophaak?

  De knopenhaak heeft een handvat met een lusvormige draad,  die u door het knoopsgat steekt. U legt de lus daarna over de knoop en trekt deze met een draaibeweging door het knoopsgat. Het uiteinde van de lus vormt een haakje waarmee u een ritssluiting kunt openen of sluiten.

  YouTube video thumbnail

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Knopenhaken met een handvat van hout of kunststof.
  • Knopenhaken met antislipgreep of een verdikt handvat voor betere houvast.

  Alternatieven

  • Een aanpassing van de ritssluiting. U kunt ook grote ringen of tape gebruiken, zodat u het lipje van de rits makkelijker kunt vastpakken.
  • Kies voor gemakkelijke kleding zonder knopen en rits of laat uw eigen kleding zodanig aanpassen. Zie ook kleding, aangepast op de Hulpmiddelenwijzer.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKnoophaak met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Deel deze pagina via: