Kleding, aangepast
Heeft u moeite met het aantrekken van gewone kleding vanwege uw (tijdelijke) aandoening, verwonding of beperking? Aangepaste kleding is een oplossing voor iedereen die kleding wil dragen die comfortabel en naar eigen smaak is. Is elk naadje dat u of uw kind voelt te veel? Hypersensitieve kinderen die last hebben van prikkels, of kinderen met ADHD kunnen baat hebben bij speciale kleding.
Laatst bijgewerkt op: 17-09-2023
Waarvoor dient aangepaste kleding?
Aangepaste kleding ondersteunt u bij het aankleden. Bijvoorbeeld als u problemen heeft bij bewegen, uw balans, grijpfuncties of zintuigelijke gewaarwording. Prikkelarme of prikkelrijke kleding is geschikt voor gevoelige kinderen. U kunt aangepaste kleding kopen of kleding zelf (laten) aanpassen.
Hoe werkt aangepaste kleding?
Door gebruik van toebehoren, elastiek, en loszittende rekbare kleding zonder sluitingen is aankleden minder inspannend. Ook stoffen die makkelijk te hanteren zijn, maken aankleden gemakkelijker. Prikkelarme kleding heeft geen naden, terwijl voor prikkelzoekers extra frutsels zijn toegevoegd. Voorbeelden vindt u onder kledingstijlen en stoffen.
Belangrijk om te weten
- De Eerste Hulp Bij Aankleden geeft u fysieke tips die het aan- en uitkleden makkelijker maakt. Denk hierbij aan de techniek om met één hand een bh, hemd, jas, sweatshirt of sok aan te doen of een das te strikken. Ook zijn er technieken voor mensen met minder kracht in hun handen, beperkte schoudermobiliteit (bewegen van de schouders) of met een verlamming. Een ergotherapeut kan u verder adviseren.
- Via internet of bij belangenverenigingen vindt u bedrijven en winkels die kleding leveren voor mensen met speciale wensen voor kleding en stijl.
- Aangepaste kleding wordt niet vergoed, maar u kunt ze bij de aangifte inkomstenbelasting wel onder het hoofdstuk ‘specifieke zorgkosten’ als aftrekpost opvoeren. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.
Productoverzicht
Kledingstijlen en stoffen
Kledingstijlen voor zelfstandig aan- en uitkleden:
- Neem stijlen met grote toebehoren, omdat die makkelijker te hanteren zijn. Denk aan grote knopen en dikke riemen.
- Zijn knopen en ritsen lastig? Dan zijn er rokken met elastische rokrand en broeken met elastische broekrand. Of kleding zonder sluitingen van loszittende, rekbare stof, zoals T-shirts.
- Is een sluiting noodzakelijk? Zorg dan dat u makkelijk bij de sluiting kunt komen, bijvoorbeeld met een rits aan de voorkant.
- Denk aan omslagkleding, zoals topjes, vesten of cardigans en jurken.
- U past een riem aan door een sluiting met klittenband, drukknoop of magnetische knoop te nemen.
- Capes en poncho’s doet u gemakkelijker aan dan zware jassen. Vooral als uw schouder minder mobiel is.
Stoffen en weefsels die gemakkelijk te hanteren zijn:
- Stoffen van gebreide of jersey vezels zijn soepeler dan van stijve, geweven vezels. Wat elastaan of lycra in de stof maakt kleding rekbaar en zorgt ervoor dat kleding haar vorm weer terugkrijgt als u haar uittrekt. Dit laatste is geen oplossing voor mensen met een gevoelige huid, die synthetische kleding willen vermijden.
- Gladde stoffen gaan gemakkelijker aan omdat ze over uw huid of andere kleding glijden.
- Kies voor uw gemak stoffen die gemakkelijk te wassen en te drogen zijn en die niet gestreken hoeven te worden.
- Heeft u het snel warm of transpireert (zweet) u veel? Lichtgewicht en ademende stoffen zoals linnen en katoen of een mix hiervan nemen transpiratievocht op. Er zijn ook zogeheten technische stoffen, dit zijn vochtafvoerende stoffen die werken met koolstof.
- Heeft u het snel koud? Gebruik dan laagjes kleding om de warmte vast te houden en denk bijvoorbeeld aan stoffen als flanel, wol en fleece.
Kleding voor (prikkel)gevoelige kinderen, hoogsensitief of ADHD:
- SAM Air of baggy, prikkelarme kledingstukken zonder labels of harde naden.
- SAM Texture, stimulerende kleding met verschillende prikkelende stoffen en extra gadgets om lekker mee te frutselen.
Alternatieven
- Hulpmiddelen om kleding aan en uit te trekken bieden gemak en meer zelfstandigheid.
- Twee praktische boekjes over hoe u kleding vermaakt, zodat het aan- en uitkleden makkelijker is. Download de boekjes van Sylvia Meinders en ergotherapeut Manon Scheffer: Functionele kleding en Meer functionele kleding!
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Tips bij schoenen aantrekken, tips bij sokken aantrekken en tips bij een broek aantrekken op de Hulpmiddelenwijzer.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKleding, aangepast met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!