Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Rookschort

Rookt u in een rolstoel, stoel of in bed? Met een rookschort voorkomt u brandwonden en brandplekken als gevolg van vallend as. Er zijn brand- of vlamvertragende schorten of volledig brandwerende schorten. U kunt het rookschort combineren met een rookstandaard.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 13-08-2023

  Waarvoor dient een rookschort?

  Een rookschort beschermt kleding, meubels, beddegoed en vloerbedekking tegen brandschade van vallend as van sigaret, sigaar of pijp. In het brandschort dooft het smeulende vuur.

  Hoe werkt een rookschort?

  Het rookschort is van kevlar of vergelijkbaar brandwerend-vlambestendig materiaal. Er is een schort voor op schoot, voor om de nek, met mouwen of zonder mouwen. Hiermee beschermt u uw bovenlichaam, bovenbenen en schoot tegen vuur en smeulende tabaksresten.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Rookschorten zijn wasbaar op 75 graden. 
  • Het schort slijt van langdurig inbranden, vervang het tijdig.  
  • Een rookschort moet goed om de hals sluiten. 
  • Let op de kwaliteit, deze verschilt per aanbieder. 
  • Een rookschort is een alternatief voor vrijheidsbeperking. Meer informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking vindt u in het boekje: Alternatievenbundel. Inspiratie voor passende en vrijwillige zorg, Vilans 2020.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Rokersnapperon, brandvertragend servet.
  • Brandschort met verstelbare halssluiting.
  • Rokersschort met mouwen en verstelbare halssluiting.
  • Er zijn ook rokersschorten voor in bed.
  • Er bestaan ook vloermatten of tafelkleden die brandwerend zijn.

  Alternatieven

  • Er is ook brandwerende stof per meter te koop. U kunt hiermee zelf een schort op maat maken. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRookschort met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: