Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Overkookbeveiliger

Pannen die overkoken of droogkoken veroorzaken gevaarlijke situaties. Overkookbeveiligers, zoals een melkwacht, voorkomen dit. Wanneer u blind of doofblind bent kan het lastig zijn om waar te nemen wanneer een vloeistof kookt. Een melkwacht zorgt ervoor dat het hoorbaar en voelbaar wordt dat een vloeistof kookt.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een overkookbeveiliger?

  Overkookbeveiligers voorkomen dat de inhoud van een pan over de rand stroomt en hiermee het brandgevaar. Ook hoeft u de kookplaat of het fornuis niet schoon te maken. Sommige overkookbeveiligers geven een waarschuwing, zodat u op tijd gas of elektriciteit kunt uitzetten.

  Hoe werkt een overkookbeveiliger?

  Een speciale siliconen deksel legt u op de pan, waardoor de pan niet kan overkoken. Dat deksel helpt niet tegen droogkoken. Een soort ring die u onderin de pan legt voordat u de vloeistof, bijvoorbeeld melk, in de pan giet. Als de inhoud gaat borrelen, maakt de ring een rinkelend geluid. U wordt dan op tijd gewaarschuwd.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Niet alle overkookbeveiligers zij geschikt voor elektrische kookplaten.
  • Er bestaan elektrische kookplaten die de kookzone uitschakelen als een pan overkookt.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Leg een houten spatel over de pan heen, dit voorkomt overkoken (video hierboven).

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOverkookbeveiliger met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 18-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: