Rookmelder
Let op! Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht. Rookmelders, brandmelders en hittemelders geven een harde pieptoon bij brand, hitte en vuur. Dit is vooral belangrijk als u slaapt, want u kan er niet op rekenen dat u van geur wakker wordt. Hoort u niet goed? Gebruik dan een systeem met felle lichtflitsen en een trilkussen dat u onder het hoofdkussen of de matras legt. U kunt ook een draadloze versterker koppelen aan de melder. Alleen melders ophangen is niet genoeg, lees meer over veilig wonen. En op de website van de brandweer.
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2023
Waarvoor dient een rookmelder?
Rookmelders, brandmelders en hittemelders waarschuwen u op tijd voor een levensgevaarlijke situatie. Door die waarschuwing kunt u ingrijpen, zoals blussen bij brand of vluchten als u verder niets kan doen. Sommige melders werken alleen op batterijen (autonoom). De meeste melders zijn aangesloten op het net en gebruiken een batterij als de elektriciteit uitvalt.
Hoe werkt een rookmelder?
Rookmelders hebben een lichtgevoelige cel die een infrarood lichtbundel opvangen. Stof of rook verstoort dat opvangen. Rookmelders laat u tegen het plafond plaatsten, in ieder geval boven de vluchtroute en op elke verdieping.
Hittemelders of thermische melders meten een hogere temperatuur en geven een pieptoon. Hittemelders laat u aanbrengen in ruimtes waar een rookmelder niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in de keuken of dicht bij een badkamer. Hittemelders ontdekken smeulend vuur wel laat, omdat er dan weinig hitte vrijkomt.
Belangrijk om te weten
- Zorg voor batterijen die enkele jaren meekunnen, anders moet u ze elk jaar verwisselen.
- Lees de gebruiksaanwijzing goed door op wat te doen, bijvoorbeeld bij vals alarm.
- Maak de melders regelmatig schoon (stofzuigen, afnemen), anders krijgt u sneller vals alarm.
- Plaats geen melders op plaatsen waar het tocht of in de buurt van mechanische ventilatie.
- Vraag uw zorgverzekeraar of zij speciale melders vergoeden bij doofheid of slechthorendheid.
- Kunt u zelf geen rookmelder plaatsen? Schakel het rookmelderteam in.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Combimelders: rook- en koolmonoxidemelders in één voor de ruimte waar een verbrandingstoestel, bijvoorbeeld CV-ketel, staat. In andere ruimtes gebruikt u losse meters, eventueel naast elkaar.
- Slimme rookmelders die een pushbericht versturen naar een smartphone of tablet. Sommige geven een telefoontje. Er bestaan ook systemen die bijvoorbeeld lampen doen knipperen en rolluiken omhoog laten gaan. U kunt dan ook een melding krijgen als u niet thuis bent.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- De consumentenbond heeft rookmelders getest.
- Meer tips voor brandveilig wonen op de Hulpmiddelenwijzer.
- Heeft u behoefte aan een begrijpelijke uitleg over hoe u brand voorkomt of wat u moet doen bij brand? Bezoek de website van de brandweer.steffie.nl.
- Let op: Rookmelders zijn per 1 juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht. Ze moeten geplaatst worden op alle verdiepingen met gebruiksruimtes en ook in ruimtes die (alleen) gebruikt worden als vluchtroute.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRookmelder met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!