Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Elektronische sigaret

Elektronische sigaretten of e-sigaretten veroorzaken geen brand en geven toch het gevoel te roken ('dampen'). Er bestaat ook een elektronische sigaar en pijp. Let op! deze e-sigaretten bevatten ook giftige stoffen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een elektronische sigaret?

  Elektronische sigaretten kunnen geen brand of brandgaten veroorzaken, bijvoorbeeld bij trillende handen of dementie.

  Hoe werkt een elektronische sigaret?

  Elektronische sigaretten zijn apparaatjes  waarin een vloeistof (e-vloeistof) wordt verdampt. E-sigaretten bestaan meestal uit een batterij en een verdamper. Door het indrukken van een knop, zorgt een gloeidraad voor de verdamping. Er bestaan ook automatische versies.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaat een ruime keuze aan e-vloeistoffen. Vanaf 1 januari 2023 komt er een einde aan e-sigaretten met smaakjes als appeltaart, winegum of piña colada. Dat heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten. Bron: Rijksoverheid.nl

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • U kunt hulp zoeken bij het stoppen van gebruik van (e)sigaretten via uw huisarts. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactElektronische sigaret met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 07-08-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: