Tips bij koken
Koken is niet altijd makkelijk als u problemen met uw handen heeft of minder kracht. Ook als u een rollator gebruikt of moeite met prikkels heeft kunt u met deze tips het koken vergemakkelijken. Het kost u minder energie.
Laatst bijgewerkt op: 03-01-2025
Voorbereiding
- Als u handklachten heeft, kunt u over de dag verspreidt de deeltaken van het koken doen. Het tijdrovende van schillen en snijden doet u in de ochtend, dit kost u vaak de meeste moeite en kracht. U zet dit onder water of in de koelkast en als u het eten gaat klaarmaken kunt u zich helemaal richten op het koken zelf.
- Ook kunt u extra veel koken en eventueel het eten invriezen. U heeft dan een eigen gemaakte, kant en klaar maaltijd voor de dagen dat u minder energie of meer pijn heeft.
- Zet spullen die niet meer nodig zijn, terug in de kast of weg in de vaatwasser. Dit biedt overzicht en u heeft voldoende ruimte om te werken. Als u op een placemat werkt, kunt u het aanrecht zelf ook schoonhouden.
- Bereid uw maaltijd in stappen. Denk hierbij aan het schoonmaken en snijden van groenten, schillen van de aardappelen, aanbakken van (vegetarisch)vlees of vis. Doe de deeltaken ná elkaar en niet gelijktijdig, bijvoorbeeld eerst alles schillen en snijden en ga daarna pas alles bereiden.
- Zorg dat er voldoende ruimte is om te bewegen met of zonder een rollator. Verwijder alle obstakels, die u niet echt dagelijks gebruikt of nodig heeft.
- Gaat u zonder rollator koken, dan kunt u hem parkeren op een plek waar u hem toch binnen handbereik heeft. Zet de rollator zo neer dat u niet over de achterwielen hoeft te stappen of achteruit moet lopen. Plaats eventueel een handgreep als er geen directe steun mogelijkheden zijn.
Materialen
- Kies een scherp mes, haakmes of gehoekt mes. Het gehoekte mes heeft een handgreep, u kunt zo meer kracht zetten. Deze stand zorgt dat u uw grote armspieren gebruikt. Harde groenten zoals uien en wortelen snijdt u eenvoudiger met een glad mes. Een kartelmes is fijn bij zachte groenten zoals tomaat, een grof kartelmes voor brood.
Werkhoogte
Allereerst kunt u staand u meer kracht inzetten. De ‘beste’ werkhoogte is ook afhankelijk van uw zicht en uw kracht.
U kunt de werkhoogte bepalen door:
- Rechtop te gaan staan, uw gewicht goed te verdelen over beide benen, de schouders ontspannen, de arm naast uw lichaam laten afhangen.
- Buig uw elleboog tot een hoek van 90 graden (dit is de ellebooghoogte),
- Maak dan met uw andere hand een vuist en plaats deze onder uw gebogen elleboog.
- De onderzijde van de vuist (10 cm onder de elleboog) is de optimale werkhoogte voor het staand werken aan het aanrecht.
Wilt u meer kunnen zien? Verhoog de werkhoogte tot 10-20 cm boven de ellebooghoogte.
Wilt u meer kracht zetten bij het snijden? Verlaag de werkhoogte dan tot 10-30 cm onder de ellebooghoogte.
U kunt de werkhoogte aanpassen door:
- Dikker materiaal onder de snijplank te plaatsen.
- Op een opstap te gaan staan.
- U kunt ook een alternatief gebruiken: een (sta)tafel of verstelbaar hoog-laag bureau. Er is ook een hoog-laag keuken.
Koken
Met een rollator
Bij het lopen met een rollator zijn er wat zaken waar u op kunt letten, deze gelden ook als u aan het koken bent:
- Allereerst neem de tijd en haast u niet.
- Loop zoveel mogelijk vooruit. Blijf dicht bij de rollator, duw de rollator dus niet ver voor u uit en blijf tussen de wielen.
- Til uw voeten goed op en maak ruime bochten.
- Gebruik de rem als u even stilstaat, tijdens het koken en als u wilt gaan zitten op de rollator.
Bij het koken:
- Zet uw rollator met de zijkant dicht langs het aanrecht en op de rem.
- Denk vooraf goed na over waar alles staat en in welke volgorde u de handelingen wilt doen, zodat u de rollator zo min mogelijk hoeft te keren.
De rollator kan ook als zitje worden gebruikt: sta stevig en rechtop op twee voeten, zet de rollator op de rem, voeten iets uit elkaar, neem met uw linkerhand steun op het rechter handvat (of andersom als dat beter voelt). Draai om door te stappen en de voeten goed op te tillen, steun met de rechterhand op het handvat, voel met uw benen de rollator achter u en ga rustig zitten.
Moeite met prikkels
Als u moeite hebt met prikkelverwerking kunt u bij het koken rekening houden met de volgende zaken:
- Zorg voor een opgeruimde keuken.
- Houd zoveel mogelijk spullen die bij elkaar horen en die u vaak nodig hebt op één plek.
- Pas uw tempo aan, neem de tijd en pak voordat u begintalle spullen die u nodig hebt. Gebruik een vaste looproute en voorkom zoveel mogelijk draaien, bukken en omhoog kijken. Als u toch moet draaien, draai dan rustig.
- Voorkom dat u wordt afgeleid, kies een rustig moment om in de keuken te werken. Als er huisgenoten zijn: maak afspraken, een duidelijke taakverdeling en werk om de beurt in de keuken.
- Gebruik oordoppen of gehoorbescherming om het geluid van de afzuigkap, oven en andere keukenapparatuur te verminderen
- Kijk zo min mogelijk naar bewegende dingen, zoals de roerbewegingen in de pan.
Alternatieven
- In de winkels kunt u veel voorgesneden of groenten in een pot of blik kopen. Ook hele maaltijden die u alleen nog hoeft klaar te maken. Dit scheelt tijd, moeite en energie die u weer op een andere manier kunt inzetten.
- U kunt ook thuis eten laten bezorgen als u echt geen puf heeft.
Meer informatie
- Bekijk ook onze tips bij het eten
- Vind alle hulpmiddelen bij het maaltijd bereiden.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.