Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het tafelkleed hanteren

Het tafelkleed hanteren en op tafel leggen kan lastig zijn als u minder energie heeft of minder kracht. Misschien kunt u de taken van koken en tafeldekken verdelen over de dag? Hieronder vindt u tips voor het tafelkleed zelf en hoe het tafellaken hanteren u minder energie kost.

Inhoud

  Inhoud

  Tafelkleed 

  • Kies een tafelkleed dat past bij de tafel, niet te groot en niet te klein.
  • Om een tafelkleed over de tafel te leggen kunt u het tafelkleed op de tafel leggen en uitvouwen. Het tafellaken uitschudden en op de tafel laten landen kost u meer energie. Loop om de tafel heen, om op elke kant het kleed recht te trekken.  
  • U kunt ook aan tafel gaan zitten en een helping hand of ander armverlengend hulpmiddel (wandelstok, verlengde schoenlepel of ruggenkrabber) gebruiken om de hoeken van het tafelkleed verder te schuiven richting de hoeken van de tafel.
  • Om het tafellaken uit te kloppen kunt u bijvoorbeeld: eerst de 4 hoeken naar binnen slaan. Daarna deze 4 hoeken  tegelijk vast pakken en dan tafelkleed mee naar buiten nemen en daar uit kloppen.
  • Verschuift het tafelkleed snel? Gebruik dan tafelklemmen voor het kleed of knijpers met gewichtjes. 
  • Ook kunt u gebruik maken van een tafelbeschermer, deze is bestand tegen vocht en hitte. U kunt de pannen direct op tafel zetten. De tafelbeschermer kunt u op maat van de tafel knippen. 

  Verminderde energie

  • U kunt op een eerder moment al het tafelkleed op de tafel leggen, zodat u later op de dag minder handelingen vlak achter elkaar hoeft te doen. 
  • U kunt in plaats van een tafelkleed ook gebruik maken van placemats. 
  • Een tafelkleed op tafel leggen, gaat makkelijker als je het samen doet. Ieder aan een kant van de tafel. 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten. 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: