Maatbeker
Een maatbeker is een beker waarin een vloeistof en/of vaste stof, zoals meel of suiker, afgemeten kan worden. Er zijn maatbekers met een schaalverdeling aan de bovenzijde. Deze maatbekers hoeven niet opgetild te worden om af te lezen maar kunnen van bovenaf afgelezen worden. Ook zijn er maatbekers met voelbare (braille) punten of met gaten voor als u niet of slecht ziet. Een sprekende maatbeker heeft een ingebouwde stem die vertelt hoeveel vloeistof of vaste stof er in de maatbeker zit.
Laatst bijgewerkt op: 27-07-2025
Waarvoor dient een maatbeker?
De maatbeker zorgt ervoor dat u de juiste hoeveelheid kunt afmeten bij het koken en bakken. En bijvoorbeeld voor het maken van flesvoeding voor uw kind. Maar natuurlijk ook bij andere werkzaamheden in en rondom huis waar een specifieke hoeveelheid bij nodig is. Denk hierbij aan hobby's, de was doen, de vloer dweilen of de auto wassen.
Hoe werkt een maatbeker?
Een maatbeker met een schuine schaalverdeling is van bovenaf af te lezen. Bukken of het buigen van het hoofd is niet nodig. Een maatbeker met een voelbare (braille)punten, gaten of strepen maakt het mogelijk om te voelen hoeveel er in de maatbeker zit. Net als de sprekende maatbeker is het een oplossing voor personen die slecht zien.
Zuyd Hogeschool
Belangrijk om te weten
- Ontwerper Simon Dogger maakt voorwerpen toegankelijk voor blinde mensen: Maatbeker met gaatjes (Oneworld, 2022)
- Op VAPH.be vindt u meer informatie over Een sprekende maatbeker.
Productoverzicht
Alternatieven
- Werken met doseerlepels of sprekende keukenweegschaal.
- Gebruik maken van een vloeistofindicator.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Voor vragen over leveranciers en producten bij slechtziendheid kunt u bellen met de Ooglijn: 030 294 54 44, of e-mail ooglijn@oogvereniging.nl.
- Meer over (voelbare) Hulpmiddelen bij slechtziend/blind én slechthorend/doof.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMaatbeker met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!