Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij groente snijden

Het snijden van groenten is niet altijd makkelijk als u problemen met uw handen heeft of minder kracht. Met deze tips kunt u het snijden van groenten vergemakkelijken.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 27-08-2023

  Laatst bijgewerkt op: 27-08-2023

  Eénhandig of bij minder handkracht

  We zijn vaak gewend om groenten in de hand te houden terwijl we ze schillen. Dit kost meer kracht. Leg de groenten op het aanrecht of een werkplank en gebruik het gewicht van uw “slechte” hand om de groente tegen te houden. Voor meer grip: gebruik antislipmateriaal (vochtige doek of keukenpapier) en/of een fixeerplank.

  Alternatieven. Maak uw eigen fixeerplank met niet-roestende spijkers en prik daar de te snijden groente op. Met een vork wipt u de groente, aardappel of appel weer uit de spijkers. Schuif de tanden van de vork bij de spijkers onder de groente, druk op het uiteinde van de steel en wip de groente omhoog.

  Tip: Boor eerst gaatjes in uw houten snijplank en sla daarna pas de spijker in de houten plank. Maak bij een kunststof plank de spijker heet en druk/sla hem in de plank. 

  Maak uw eigen fixeerplank met twee postelastieken. Door de elastieken blijft de groente op de plank liggen en hoeft u maar één hand te gebruiken bij het snijden.

  Gebruik een scherp mes. Gebruik eventueel een haakmes bij het snijden. Maak een snijbeweging met het mes en druk het mes niet met kracht op de groente.

  Gebruik een brede dunschiller dit werkt makkelijker dan schillen met een schilmesje of een smalle dunschiller.

  Draai de plank. Hiermee voorkomt u dat u in vreemde bochten of houdingen gaat werken tijdens het snijden.

  Schuif de plank naar de rand van de gootsteen. Zet een kommetje/bakje in de gootsteen onder de plank en schuif met het mes de gesneden groenten van de plank in het kommetje/bakje. U maakt zo gebruik van het hoogteverschil, u hoeft minder te tillen.

  Tip van een revalidant: gebruik een rozentang of keukenschaar om courgette of komkommer te knippen in plaats van te snijden.  Meer tips vindt u in onderstaande Engelse video over éénhandige keukentechnieken.

  YouTube video thumbnail

  Stappenplan ui snijden

  Stap 1

  Gebruik een antislipplank met niet-roestende spijkers of een fixeerplank. Prik de ui op de spijker.

  Stap 2

  Haal de droge schillen met een mesje van de ui. Laat het kontje zitten. Draai de plank tijdens het schillen, zo voorkomt u dat uw hand en het lijf om de ui heen bewegen in plaats van andersom.

  Stap 3

  Snijd de ui half door. Prik de helft van de ui weer op de spijkers met de platte kant naar beneden. De ui wiebelt nu minder en is veel makkelijker te snijden.

  Stap 4

  Schuif de plank naar de rand van de gootsteen. Zet een kommetje/bakje in de gootsteen onder de plank en schuif met het mes de gesneden ui van de plank in het kommetje/bakje. U maakt zo gebruik van het hoogteverschil, u hoeft minder te tillen.

  Er zijn verschillende technieken voor:

  • Halve ringen. Snijd de ui, evenwijdig aan het kontje.   
  • Reepjes. Snijd eerst haaks op het kontje, waarbij u erop let dat je het kontje niet doorsnijdt. De ui is nu deels in reepjes. Als u reepjes wil, kunt u het kontje er nu afsnijden.   
  • Gesnipperde ui. Snijd de reepjes nogmaals haaks door (mes evenwijdig aan het kontje). Snijd als laatste het kontje eraf.  

  Algemene tips bij het koken

  Doe het koken stapsgewijs: schoonmaken en snijden van groenten, schillen van de aardappelen, aanbakken van (vegetarisch)vlees of vis. Doe de deeltaken ná elkaar en niet gelijktijdig, bijvoorbeeld eerst alle voorbereidingen (schillen en snijden) en ga daarna pas alles bereiden.

  Plan de kookvoorbereidingen. Mensen met handklachten beginnen er vaak al eerder op de dag mee en zetten de spullen in water of afgedekt in de koelkast. Het tijdrovende van schillen en snijden, wat ook de meeste moeite en kracht kost, heeft u dan al gedaan. U kunt zich helemaal richten op het bereiden zelf.

  Houd het werkblad opgeruimd. Zet spullen die niet meer nodig zijn, terug in de kast of weg in de vaatwasser. Dit biedt overzicht en u heeft voldoende ruimte om te werken.

  Werk met goed ‘gereedschap’. Kies een scherp of haakmes. Het gehoekte mes heeft een handgreep waardoor u meer kracht kunt zetten. Deze stand zorgt dat u uw grote armspieren gebruikt.  Uitjes of wortelen (harde groenten) snijdt u makkelijker met een glad mes; een kartelmes is fijn bij zachte groenten zoals tomaat, een grof kartelmes voor brood.

  Tip van een revalidant: Als uw handkracht redelijk is, is een nicer-dicer handig. U drukt de groenten door een rastermesje.

  Werkhoogte. Staand kunt u meer armkracht inzetten. De ‘beste’ werkhoogte wordt bepaald door de mate waarin u oogcontrole (zicht) moet hebben op de activiteit en op welke wijze u de handen gaat gebruiken. 

  Globaal kunt u de werkhoogte bepalen door:  rechtop te staan, uw gewicht goed te verdelen over beide benen, de schouders ontspannen, de arm naast uw lichaam laten afhangen. Als u dan uw elleboog buigt tot een hoek van 90 graden (dit is de ellebooghoogte), maakt dan met uw andere hand een vuist en plaats deze onder uw gebogen elleboog. De onderzijde van de vuist (10 cm onder de elleboog) is de optimale werkhoogte voor het staand werken aan het aanrecht.

  Heeft u meer oogcontrole nodig? Verhoog de werkhoogte tot 10-20 cm boven de ellebooghoogte. 

  Wilt meer kracht zetten bij het snijden, verlaag de werkhoogte dan tot 10-30 cm onder de ellebooghoogte.

  U kunt de werkhoogte aanpassen door dikker materiaal onder de plank te plaatsen of op een opstap te gaan staan. Maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen om aan een (sta)tafel of verstelbaar hoog-laag bureau te werken. Er is ook een hoog-laag keuken.

  Zelf snijden of kant-en-klaar. In de winkels, weliswaar duurder, kunt u veel voorgesneden of groenten in een pot kopen. Ook hele maaltijden die u alleen nog hoeft klaar te maken. Dit scheelt tijd, moeite en energie die u weer op een andere manier kunt inzetten. Ook kunt u de ene dag meer koken, en eventueel invriezen, u heeft dan een eigen gemaakte kant en klare maaltijd voor de ‘mindere’ dagen.

  Meer informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: