Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij groente snijden

Het snijden van groenten is niet altijd makkelijk als u problemen met uw handen heeft of minder kracht. Met deze tips kunt u het snijden van groenten vergemakkelijken.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 27-08-2023

    Laatst bijgewerkt op: 02-10-2024

    Groente snijden

    Voorbereiding

    • Maak uw eigen fixeerplankmet niet-roestende spijkers en prik daar de te snijden groente op. Met een vork wipt u de groente, aardappel of appel weer uit de spijkers. Schuif de tanden van de vork bij de spijkers onder de groente, druk op het uiteinde van de steel en wip de groente omhoog. Tip: Boor eerst gaatjes in uw houten snijplank en sla daarna pas de spijker in de houten plank. Maak bij een kunststof plank de spijker heet en druk/sla hem in de plank. 
    • Maak uw eigen fixeerplank met twee postelastieken. Door de elastieken blijft de groente op de plank liggen en hoeft u maar één hand te gebruiken bij het snijden.
    • Gebruik een scherp mes. Gebruik eventueel een haakmes bij het snijden. Maak een snijbeweging met het mes en druk het mes niet met kracht op de groente.
    • Gebruik een brede dunschiller dit werkt makkelijker dan schillen met een schilmesje of een smalle dunschiller.
    'Als uw handkracht redelijk is, is een nicer-dicer handig. U drukt de groenten door een rastermesje. En gebruik een rozentang of keukenschaar om courgette of komkommer te knippen in plaats van te snijden.'

    Revalidant Hoogstraat

     

    Met één hand of bij minder handkracht

    • We zijn vaak gewend om groenten in de hand te houden terwijl we ze schillen. Dit kost meer kracht. Leg de groenten op het aanrecht of een werkplank en gebruik het gewicht van uw “slechte” hand om de groente tegen te houden.
    • Draai de plank waar u op werkt. Hiermee voorkomt u dat u in vreemde bochten of houdingen gaat werken tijdens het snijden.
    • Schuif de plank naar de rand van de gootsteen. Zet een kommetje/bakje in de gootsteen onder de plank en schuif met het mes de gesneden groenten van de plank in het kommetje/bakje. U maakt zo gebruik van het hoogteverschil, u hoeft minder te tillen.  

    Stappenplan ui snijden

    Stap 1

    Gebruik een antislipplank met niet-roestende spijkers of een fixeerplank. Prik de ui op de spijker.

    Stap 2

    Haal de droge schillen met een mesje van de ui. Laat het kontje zitten. Draai de plank tijdens het schillen, zo voorkomt u dat uw hand en het lijf om de ui heen bewegen in plaats van andersom.

    Stap 3

    Snijd de ui half door. Prik de helft van de ui weer op de spijkers met de platte kant naar beneden. De ui wiebelt nu minder en is veel makkelijker te snijden.

    Stap 4

    Schuif de plank naar de rand van de gootsteen. Zet een kommetje/bakje in de gootsteen onder de plank en schuif met het mes de gesneden ui van de plank in het kommetje/bakje. U maakt zo gebruik van het hoogteverschil, u hoeft minder te tillen.

    Er zijn verschillende technieken voor:

    • Halve ringen. Snijd de ui, evenwijdig aan het kontje.   
    • Reepjes. Snijd eerst haaks op het kontje, waarbij u erop let dat je het kontje niet doorsnijdt. De ui is nu deels in reepjes. Als u reepjes wil, kunt u het kontje er nu afsnijden.   
    • Gesnipperde ui. Snijd de reepjes nogmaals haaks door (mes evenwijdig aan het kontje). Snijd als laatste het kontje eraf.  

    Meer tips over eenhandige keukentechnieken vindt u in onderstaande Engelse video.

    Alternatieven

    • Koop groente die al voorgesneden is. Voor als het snijden van groente u erg veel energie en tijd kost.
    • Als uw handkracht redelijk is, is een nicer-dicer handig. U drukt de groenten door een rastermesje. En gebruik een rozentang of keukenschaar om groente te knippen in plaats van te snijden.

    Meer informatie

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: