Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Schaar, huishoudelijk gebruik

Heeft u moeite met het gebruik van een gewone schaar? Er zijn speciale aangepaste scharen voor huishoudelijk gebruik.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een aangepaste schaar?

  Speciale scharen voor huishoudelijk gebruik zijn handig als u uw handen en vingers niet of moeilijk kunt gebruiken of weinig kracht in uw handen heeft.

  Hoe werkt een aangepaste schaar?

  De scharen hebben een andere vorm of bijvoorbeeld een veermechanisme. Hierdoor bent u in staat de schaar op een andere manier vast te houden of te gebruiken met weinig kracht.  

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Scharen voor als u linkshandig bent of noodgedwongen met uw linkerhand moet knippen.
  • Scharen met een lusvormig handvat. U vouwt uw hele hand om de schaar en zet daarmee kracht bij het knippen. Door de elastische lus gaat de schaar vanzelf weer open na een knip.
  • Een schaar met roller die u zonder openen en sluiten door stof of papier haalt. Aan de bovenzijde is een oog voor de hele hand.
  • Een schaar met in plaats van de openingen voor de vingers dwarsbalkjes, waardoor één gedeelte op de tafel kan steunen en u het andere gedeelte met uw handpalm of elleboog open en dicht duwt.
  • Een schaar met een veer tussen de twee handgrepen. De handgrepen knijpt u samen om te knippen. De schaar opent vanzelf door de veer tussen de handgrepen.
  • Scharen waarbij het oog voor de wijsvinger zo groot is, dat daar alle vingers in passen. Deze scharen zijn geschikt als u te weinig kracht in uw wijsvinger heeft om de schaar te openen.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSchaar, huishoudelijk gebruik met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 01-12-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: