Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor naald en draad

Een draad door het oog van een naald steken of een naald vasthouden kan lastiger worden als u een verminderde handfunctie hebt, als u trilt of als u minder goed kunt zien. Tips, technieken en hulpmiddelen om de naald makkelijker vast te houden en de draad door het oog van de naald te halen. 

Inhoud

  Inhoud

  Het vasthouden van de naald 

  • Kies de juiste naald voor uw draad. Naalden zijn er in veel verschillende maten en het is belangrijk om er eentje te kiezen waarvan het oog groot genoeg is voor de draad die u wilt gebruiken. Koop een pakje met naalden van verschillende grootten, zodat u er een paar kunt proberen tot u de juiste maat hebt gevonden.  
  • Probeer dan bij voorkeur een naald gebruiken die relatief groot is. Dit vergroot uw grip.  

  De draad door de naald

  • U kunt een gewone draad direct door het oog van de naald steken. Door het puntje van de draad nat te maken, is het uiteinde al wat steviger en steekt het makkelijker door het gaatje. U kunt het puntje van de draad nog steviger maken door het uiteinde langs een lijmstift te halen, of in te spuiten met een klein beetje haarlak. 
  • Pak de draad zo hoog mogelijk bij het uiteinde vast. Ook dit geeft minder kans op rafelen. 
  • Een naald rijgen is eenvoudiger als u het puntje van het draad tussen uw vingertop houdt, waarbij er maar een klein puntje uitsteekt. Hierop duwt u de naald en drukt deze verder tussen uw vingers. Als u nu uw vingers uit elkaar haalt, zit de draad door het oogje. 
  • Knip de draad op de juiste lengte af. Een draad van meer dan 90 cm lang kan in de knoop raken als u bezig bent, maar een te korte draad is snel op, waardoor u weer een nieuwe draad door de naald moet halen. Probeer de goede lengte voor uw naaiwerk te kiezen. Als u niet zeker weet hoe lang de draad moet worden, ga dan voor de kortere variant; u kunt altijd een nieuwe draad beginnen, maar een draad die in de knoop zit kunt u haast niet meer gebruiken. 
  • Knip de draad in een hoek van 45 graden met een scherpe schaar, zodat u een puntje aan de draad maakt; dit is makkelijker door het oog van de naald te krijgen. 

  Alternatieven   

  • Er zijn ook zelfrijgende naalden op de markt met een opening boven of aan de zijkant van het oogje, waardoor u de draad erin kunt drukken. 

  Trucs 

  Hieronder vindt u handige trucs die u kunt proberen om de draad door het oog van de naald te krijgen: 

  • Sla de draad dubbel over de naald en steek het dubbele deel door het oog. 
  • Maak een strookje papier even groot als het oog van de naald. Sla het strookje dubbel, klem uw draad ertussen en steek het strookje met het draadje door het oog. 

  Gebruik een draaddoorhaler of draaddoorvoerder

  • Doe de draaddoorhaler door het oog van de naald. Het puntige, buigzame metalen stukje moet door het oog gedrukt worden en weer in vorm springen aan de andere kant, waardoor u een groter gat hebt waar de draad in kan. 
  • Doe de draad door de draaddoorhaler. Hou de punt van de draad voor de draaddoorhaler en steek hem er doorheen. Pak nu het eind van de draad vast en trek het een paar centimeter door, zodat het door de draaddoorhaler hangt. 
  • Trek de draaddoorhaler door het oog van de naald terug. Haal de draaddoorhaler langzaam uit het oog. Terwijl deze uit het oog gaat, trekt het de draad erdoor. Haal de draaddoorhaler van het uiteinde van de draad af. Uw draad zou nu door de naald moeten zitten. 

  Filmpjes en stappenplan:

  Meer informatie   

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: