Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor flesje geven

Als u in een rolstoel zit, minder kracht heeft u uw armen en handen of als u (tijdelijk) maar één hand kunt gebruiken zijn er tips en hulpmiddelen die u kunt gebruiken bij het voeden van uw baby en kind.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 31-05-2024

    Voorbereiding 

    • Zorg ervoor dat alle benodigdheden binnen handbereik liggen voordat u begint met voeden.
    • Is schudden lastig voor u? Wikkel de fles in een handdoek en rol deze heen en weer in plaats van te schudden. 
    • Een fles met rubber bekleding geeft meer grip bij vasthouden. Maak het flesje eventueel antislip met postelastieken of klem het flesje aan uw hand door middel van een (klitten)band.  
    • Voor polsklachten is er een flessenhandvat verkrijgbaar waarmee de pols in neutrale stand blijft. Er zijn ook ergonomisch gevormde flessen te koop waar de bocht al in de flessenvorm zit. 
    • Maak bij kunstvoeding de voeding alvast voor 24 uur klaar.  

    Flesje geven

    • Zorg voor kussens onder uw armen: een voedingskussen is hiervoor zeer geschikt. Uw hele onderarm kan hierop steunen. Een goed voedingskussen heeft een banaan- of hoefijzervorm en is gevuld met soepele, lichtgewicht korrels waardoor het zich goed kan vormen. Voor borstvoeding dient het kussen zo hoog te zijn, dat het kind op het kussen kan liggen zonder dat de moeder nog iets vast hoeft te houden of te ondersteunen. Bij flesvoeding ligt het kind iets lager in het kussen en rust de onderarm op het kussen. Een goed passend voedingskussen is afhankelijk van de lichaamslengte en dient aangemeten te worden. 
    • Gebruik eventueel opgerolde handdoeken om de fles op te laten steunen. 
    • U kunt ook proberen op schoot te voeden: zet uw voeten op een opstapje en leg de baby op uw bovenbenen, met het hoofdje richting uw knieën. Zo kunt u oogcontact maken met uw baby terwijl zij of hij drinkt.  
    • U kunt uw kind een boertje laten door het kind terwijl u in kleermakerszit zit over uw bovenbeen te leggen. Ook kunt u het kindje in een tricot koker doen die u om uw eigen schouders doet. waar het kind in steunt en waarmee u uw handen vrij houdt. 
    • U kunt een voedingskussen ook gebruiken om het kind op te leggen. Leg het kindje op bed of op de bank op het voedingskussen. Het kan vervolgens worden gevoed, terwijl de ouder ernaast of tegenover zit. Zie onderstaande video: 
    YouTube video thumbnail
    • Door een hoes over het voedingskussen te trekken, ontstaat er een soort nestje voor de baby. Zo kan de baby niet tussen het kussen weg zakken. 
    • Er bestaan ook fleshouders die u op uw schouder legt, fleshouder in kussenvorm of fleshouders die met klittenband aan de wandelwagen of Maxicosi opgehangen kunnen waarbij u de fles nauwelijks hoeft vast te houden. Let op: blijf altijd bij uw kind, ook als u de fles zelf niet hoeft vast te houden. Het kan zich verslikken. 
    Diverse babyfleshouders en de werking ervan.
    • U kunt er ook voor kiezen het kind in een (newborn) zitje te zetten en bij een ouder kind in een autostoelje of buggy. Positioneer uzelf vervolgens recht voor uw kind. U kunt op een stoel gaan zitten, of het zitje met het kindje erin op de bank plaatsen en daar tegenover gaan zitten.  
    • Stimuleer het kindje, als zij of hij eraan toe is, om het flesje zelf vast te houden.  

    Belangrijk om te weten 

    • Benader een revalidatiecentrum en/of een gespecialiseerd ergotherapeut en revalidatietechnicus om oplossingen op maat te vinden voor uw situatie.  

    Alternatieven 

    • Borstvoeding, ook deze kan afgekolfd in een flesje gegeven worden. Informatie en hulp bij het geven van borstvoeding is te vinden op bijvoorbeeld: Thuisarts.nl over borstvoeding en problemen bij borstvoeding en het Voedingscentrum.nl - borstvoeding geven.

    Meer informatie 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: