Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips in bed leggen baby

Als uw baby geboren is zult u de baby vaak in bed leggen en er weer uit tillen. Misschien is deze activiteit voor u lastig, bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit of minder goed kunt bukken of tillen. Waar kunt u op letten bij het aanschaffen of aanpassen van een ledikantje? En met welke tips is het eenvoudiger om vanuit de rolstoel uw kindje in bed te leggen.  

Inhoud

  Inhoud

  Tip: Als het in bed tillen moeizaam gaat, probeer de baby dan dichter bij uw lichaam te
  houden en uw knieën te buigen. Zo belast u uw rug minder. 

  Het ledikantje

  Overweeg al bij het aanschaffen of bijvoorbeeld een wieg of een lager bedje makkelijker voor u is, u hoeft dan minder te bukken. Andere tips:

  • Er zijn verschillende manieren om een ledikantje aan te passen, zodat u de baby niet over de spijlen heen hoeft te tillen. U kunt bijvoorbeeld een bedje kopen of maken met twee deurtjes, of waar u de zijkant van omhoog of naar beneden kunt schuiven.  Zorg ervoor dat het bedje met één hand te bedienen is, zodat u altijd één hand vrij heeft voor uw baby. 
  • Wanneer uw baby kan kruipen, kunt u ervoor kiezen om een campingbedje te kopen waar de baby zelf in kan kruipen. Of kies voor een lager bedje waarbij dit kan.
  • Zet het ledikant op wieltjes. U kunt het bedje dan verplaatsen zonder de baby te tillen. 
  • Zorg voor meerdere mogelijke slaapplekken in huis, om ervoor te zorgen dat u minder
   hoeft te tillen en verplaatsen.   
  • Leg uw baby in het midden van een grote hydrofiele luier. Nu kunt u voorzichtig uw baby met de hydrofiele luier in of uit het bedje tillen. Let op, zodra uw baby bewegelijker wordt zal dit moeilijker gaan.  
  • Gebruik een co-sleeper. Dit is een babybedje dat u aan uw eigen bed vast kunt maken. Leg uw baby op bed (zo ver mogelijk naar het midden). Ga zelf ook in bed liggen. Verschuif nu rustig uw baby naar de co-sleeper.  
  • Gebruik een babynestje of voedingskussen om uw baby voor kleine dutjes in te leggen. Houd uw baby wel altijd in de gaten als hij of zij in een babynestje of voedingskussen ligt en gebruik dit niet meer als uw baby zelf kan
   omdraaien. 

  Zit u zelf in een rolstoel? 

  Dan kunnen de volgende tips u helpen: 

  • Zet het ledikantje hoger neer, zodat u er met een rolstoel onder kunt rijden Zo kunt u recht voor uw baby uitkomen en uw baby veilig op schoot of in uw armen nemen.  
  • Er bestaan wiegjes die u aan de muur kunt hangen, waar u ook gemakkelijker met een rolstoel bij kan komen.  
  • Als uw baby al zelf kan zitten en het matrasje lager moet liggen is een hoger geplaatst
   bed ook handig. U hoeft dan zelf minder te bukken.  

  Meer informatie  

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.

  Deel deze pagina via: