Babyfoon
Wilt u met een gerust hart uw dingen doen en weten dat u gewaarschuwd wordt als er iets is? Een babyfoon maakt het mogelijk in een andere ruimte te verblijven en toch via geluid of beeld in contact te blijven met uw kind. U kunt babyfoons ook gebruiken om een oogje te houden op iemand die aan bed gebonden of onrustig is.
Laatst bijgewerkt op: 10-07-2023
Waarvoor dient een babyfoon?
Babyfoons maken het mogelijk om op afstand contact te maken tussen ouder en kind of verzorger en verzorgde. Als zich de andere ruimte iets voordoet of iemand iets wil, heeft u meteen contact via geluid of beeld. Bijvoorbeeld, een bedlegerige partner kan dan aangeven dat zij of hij iets nodig heeft.
Hoe werkt een babyfoon
Een babyfoon bestaat uit twee delen, de zender met ingebouwde microfoon en een ontvanger met luidspreker. Sommige babyfoons schakelen pas aan als het geluid een bepaald niveau bereikt, bijvoorbeeld bij (hard) huilen. Soms is er ook een terugspreekfunctie beschikbaar om direct contact te maken. Met een ander soort babyfoon ziet u via internet, tablet of smartphone beelden.
Belangrijk om te weten
- Aandachtspunten bij aankoop: bereik, geluids- en videokwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Babyfoons met alleen geluidfunctie.
- Internetbabyfoons voor tablet of smartphone. De apps hiervoor zijn gratis en met een goede internetverbinding is het bereik onbeperkt. U kunt dan te maken krijgen met uitval van de internetverbinding en hackers.
- Babyfoons met draadloze camera (video- of beeldbabyfoon). Behalve horen kunt u ook uw baby of verzorgde zien. Let wel op, het bereik en beeld is vaak minder goed.
- Babyfoons met terugspreekfunctie.
- Babyfoons met slaapliedjes.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- De Consumentenbond heeft een uitgebreide test gedaan.
- Bij Kieskeurig kunt u babyfoons vergelijken. Let op de verschillen in prijs en kwaliteit.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBabyfoon met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!