Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hoog-laag bedbox

Zelf een veiliger slaap- of leefomgeving maken? Hoog-laag bedboxen hebben een vaste, hogere ombouw en een matras dat elektrisch hoger en lager kan. Sommige bedboxen hebben een dak.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een hoog-laag bedbox?

  Verstelbare bedboxen zorgen voor een veilige slaap- en leefomgeving. Het omhoog of omlaag brengen van het matras biedt bovendien de mogelijkheid om op zit- en reikhoogte iemand te verzorgen. Ook kunt u een verschil met de slaaphoogte aanbrengen: omlaag voor slapen en omhoog voor bijvoorbeeld het laten spelen van een kind.

  Hoe werkt een hoog-laag bedbox?

  U gebruikt een elektrische bediening om het matras in te stellen. U kunt de deuren van de bedbox opendoen om iemand uit de bedbox te halen.

  Belangrijk om te weten

  • Bedboxen nemen meer plaats in dan standaardbedden. U kunt (slagvast) plexiglas aanbrengen om oogcontact te behouden. 
  • Bedboxen met een bovenbalk zijn minder geschikt voor beweeglijke personen. 

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHoog-laag bedbox met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: