Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stoelverplaatser

Stoelverplaatsers maken het mogelijk om stoelen van de grond te tillen en die stoel daarna ergens naar toe te rijden. U kunt in de stoel blijven zitten. Stoelverplaatsers heten ook stoelliften, stoeldragers, stoelcarriers of stoeltrolleys.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een stoelverplaatser?

  Stoelverplaatsers maken het verplaatsen van iemand in een stoel gemakkelijker en veiliger voor de mantelzorger of zorgverlener. Ook het aanschuiven aan een tafel gebeurt zonder grote inspanning.

  Hoe werkt een stoelverplaatser?

  Stoelverplaatsers werken meestal als een steekwagen. De stoelverplaatser wordt onder de stoel gereden. Daarna wordt de stoel van de grond getild met een pompbeweging op het voetpedaal of met een elektrische bediening. Dankzij de wielen kan de stoel met of zonder iemand gemakkelijk worden verplaatst. Eenvoudiger modellen zijn frames met wielen die onder een stoel passen en waarmee de stoel met de voet wordt opgewipt.

  Belangrijk om te weten 

  • Veel stoelverplaatsers hebben een (parkeer)rem. 
  • Voor kleine ruimten kiest u voor modellen met zwenkwielen. 
  • Stoelverplaatsers kunt u ook gebruiken om een stapel stoelen te verplaatsen. 
  • Wordt deze gebruikt in een zorginstelling. 

  Productoverzicht

  Alternatieven 

  • Gebruik van de (eigen) rolstoel. 
  • Een tafelverplaatser. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactStoelverplaatser met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 14-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: