Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Draaischijf met stasteun

Met een draaischijf komt u makkelijker van de ene naar de andere positie bijvoorbeeld van zitten naar staan. U houdt zich daarbij vast aan een paal met handvatten en zet uw knieën tegen de steunen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een draaischijf met stasteun?

  Draaischijven met stasteun verplaatsen iemand van de ene naar de andere positie, zonder daarbij de mantelzorger of zorgverlener te veel te belasten. De persoon die wordt verplaatst, ondervindt ook minder belasting en / of pijn. Het draaien kost minder moeite.

  Hoe werkt een draaischijf met stasteun?

  De draaischijf bestaat uit twee schijven die ten opzichte van elkaar draaien, met bovenop een stasteun. U trekt zich op en de schijf ondersteunt u bij het verplaatsen, bijvoorbeeld van rolstoel naar stoel of van bed naar rolstoel. De kniesteunen voorkomen dat de persoon door de knieën zakt tijdens het draaien.

  Belangrijk om te weten

  • U moet nog zelfstandig kunnen blijven staan en uw evenwicht bewaren om de draaischijf veilig te gebruiken.
  • Een draaischijf met stasteun is niet gemakkelijk in het gebruik.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  • Zelfredzaamheid verbeteren door hulpmiddelen en technologie op www.goedgebruik.nl.
  • Er bestaan ook apps voor rugoefeningen, bijvoorbeeld voor lage rugpijn oefeningen.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDraaischijf met stasteun met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 06-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: