Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Veerzitting voor stoelen

Veerzittingen voor stoelen of sta-op kussens kantelen schuin omhoog of omlaag waardoor u gemakkelijker zelfstandig in en uit een stoel kunt komen. Het sta-op mechanisme helpt u omhoog of omlaag, waardoor u op een natuurlijke manier zonder inspanning kunt gaan zitten en opstaan. Deze losse veerzittingen passen op bijna alle stoelen en ook op sommige rolstoelen en autostoelen. U kunt ze meenemen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een veerzitting?

  Veerzittingen voor stoelen zorgen er voor dat u niet ver door de knieën hoeft te gaan bij het zitten. Ze ondersteunen het uit de stoel opstaan, zodat u geen extra kracht hoeft te zetten of hulp nodig heeft bij het overeind komen.

  Hoe werkt een veerzitting?

  Veerzittingen voor stoelen zakken langzaam met het lichaam mee omlaag. Het overeind komen kan elektrisch (hendel of afstandsbediening) of met een gasveer (mechanisch), welke tot 70% van het gewicht omhoog brengt . Het mechanisme treedt in werking als u een opwaartse beweging maakt.

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan veerzittingen die tot 100 kg en tot ongeveer 150 kg dragen.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Het hulpmiddel wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, maar valt niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Raadpleeg dan uw polisvoorwaarden of neem voor de aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVeerzitting voor stoelen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: