Tilriem
Een tilriem biedt houvast en steun bij verplaatsen, het lopen en balans houden. Een tilriem heet ook wel transferriem, flexibelt of easybelt. U of de persoon die u verzorgt draagt de riem.
Laatst bijgewerkt op: 05-11-2023
Waarvoor dient een tilriem?
Als u hem zelf draagt maakt een tilriem het eenvoudiger om bij onzekerheid toch te blijven lopen. De persoon die de handvatten vasthoudt kan uw loopbewegingen en balans corrigeren of snel ingrijpen.
Als uw verzorger hem draagt is de tilriem een houvast. U trekt zichzelf op en helpt zo mee om overeind te komen door middel van de handvatten van de riem die uw verzorger om heeft.
Hoe werkt een tilriem?
Als u hem zelf draagt: de tilriem wordt op uw heuphoogte vastgemaakt. Iemand naast u houdt de handvatten aan de riem vast zodat uw loopbewegingen en balans onder controle zijn. Als uw verzorger hem draagt: de tilriem wordt op heuphoogte vastgemaakt met een stevige gesp en zo strak mogelijk aangetrokken. De verzorger gaat recht voor u staan en pakt de romp ter hoogte van de oksels vast. U pakt de handvatten van de tilriem en trekt u hieraan op.
Belangrijk om te weten
- De transferriem met zes handgrepen is op veel manieren te gebruiken. U kunt alleen een been verleggen maar ook de romp ondersteunen bij het gaan verzitten.
- Voor oefeningen voor een betere balans kunt u een waterbag gebruiken.
Productoverzicht
Alternatieven
- Als u maar weinig hulp nodig heeft bij het overeind komen is er de handy handle om samen te gebruiken.
- Heeft u meer hulp nodig om in balans te blijven? Denk dan eens aan een wandelstok, rollator of loopfiets.
- Om overeind te komen: touwladder (optrekhulp), sta-op veerzitting maar ook pakpaal of de tillift als u veel hulp nodig heeft.
- Tips om zelf overeind te komen na een val op de Hulpmiddelenwijzer.
- Voor verplaatsingen: transferplank, draaischijf of in bed glijzeilen.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Er is een goede instructie en gebruiksaanwijzing nodig. Foutief gebruik veroorzaakt overbelasting of extra risico voor de gebruiker.
- Meer over (til)technieken in filmpjes op www.goedgebruik.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTilriem met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!