Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor in en uit de auto stappen

Als u moeite heeft met in en uit de auto stappen dan kunnen deze tips ervoor zorgen dat dit u beter lukt.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 27-08-2023

    Laatst bijgewerkt op: 18-03-2024

    Stappenplan voor in en uit de auto stappen

    Tip: Kies als het kan een parkeerplek met voldoende ruimte naast uw portier.  

    De 6 stappen

    Stap 1

    Open het portier zo ver mogelijk, zodat u beweegruimte heeft.

    Stap 2

    Stap naar de auto toe en ga met uw rug naar de autostoel staan.

    Stap 3

    Zak door uw knieën en ga nu eerst op de autostoel zitten. Houd u eventueel vast aan het portier.

    Stap 4

    Zet nu een voor een uw voeten in de auto, terwijl u zittend op de stoel draait.

    Stap 5

    Een verlengde handgreep of een extra handgreep bij de voorstijl van de voorruit kan het in- en uitstappen vergemakkelijken.

    Stap 6

    Schuif nu achterin de stoel zodat u steun heeft in uw onderrug.

    Bij het uitstappen doet de bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde.

    Wat kunt u zelf doen

    • Een verlengde of extra handgreep bij de voorruit kan het in- en uitstappen vergemakkelijken.
    • U kunt makkelijker instappen bij een auto met een hoge instap dan bij een meer sportief, laag model. Let er bij de aanschaf van een auto op dat u voldoende beenruimte heeft bij de stuurkolom en het dashboard.  
    • Maak het portier zover mogelijk open, zodat u ruimte heeft om te bewegen. Bedenk dus waar u parkeert en rij eventueel iets verder omdat u dan minder hinder heeft van een paaltje of een andere auto.  Let er wel op dat u vanuit de auto het portier ook kunt dichttrekken. Maak eventueel een lus aan de handgreep, zodat u minder ver hoeft te reiken.  
    • U creëert meer beenruimte door de autostoel iets verder naar achteren te zetten. Zet eventueel de rugleuning iets naar achteren. U creëert zo meer ruimte om uw benen in de auto te zetten. 
    • Open eventueel het portierraampje. U kunt dan op het open kozijn steunen.
    • Maak gebruik van een plastic zak, een herbruikbaar boodschappentasje of een draaischijf. Leg deze op de zitting en ga erop zitten. U draait zo makkelijker met uw bekken terwijl u uw benen in de auto zet.  

    Belangrijk om te weten

    • Bij rugklachten kan het prettig zijn als u uw bekken en schouders parallel houdt. Hef beide benen en draai gelijktijdig uw bekken en schouders, terwijl u uw voeten in de auto zet.
    • Als u uw heupen niet te ver kunt/mag buigen bijvoorbeeld na een heupoperatie kan het fijn zijn om een kussen onder uw billen te leggen en uw been een voor een in de auto te tillen.  

    Alternatieven  

    • Soms is het door de vorm van de zitting lastiger om met het bekken te draaien. Bij bepaalde auto’s is de zijkant van de zitting wat hoger om bij het sportief rijden iets meer steun te geven. Kies liever voor een autostoel met vlakke zitting of gebruik een wigkussentje, waarmee u de zitting vlak maakt.  
    • Maak gebruik van een ‘handybar ’. Het is een soort greepje dat u in de deurvergrendeling steekt en kan dienen als een extra steunpunt. 
    • Er zijn diverse aanpassingen in de auto mogelijk die gespecialiseerde autoaanpasbedrijven kunnen aanbrengen in uw auto. Zo zijn er stijg-zit transferplanken die je ondersteunen bij het van zit naar staan komen of andersom, verlengde stoelsledes, waardoor de stoel verder naar achteren kan schuiven of kan er een draaimechanieken onder de autostoel gemonteerd worden waardoor de autostoel deels of geheel buiten de auto kan draaien.  

    Meer informatie  

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: