Zitkussen

Zitkussens voor rolstoelen en stoelen ondersteunen uw zithouding en bieden u meer comfort bij het zitten en het rijden in een rolstoel en het zitten in een stoel. U kunt een ander zitkussen op de rolstoel of stoel nemen als het meegeleverde zitkussen niet past bij wat u met de (rol)stoel wilt doen, bijvoorbeeld lang zitten of juist veel rijden.

Waarvoor dient het?

Zitkussens voor rolstoelen en stoelen bieden steun en comfort en helpen doorligplekken voorkomen.

Hoe werkt het?

Zitkussens voor rolstoelen en stoelen moeten de druk goed verdelen en voldoende ondersteuning bieden. Dat gebeurt door de keuze van materialen en door de al dan niet persoonlijke vormgeving van de zitkussen. Ook de grootte en hoogte bepalen of u goed kunt zitten. Als de zitkussens geschikt zijn voor het voorkomen van doorligwonden, moeten ze ademen en vocht kunnen opnemen.

Belangrijk om te weten

Uitvoeringen

Voorbeelden van speciale zitkussens:
  • Wigkussens. Deze kussens ontlasten de wervelkolom omdat ze aan de rugzijde hoger zijn dan aan de voorkant.
  • Stuitkussens. Deze kussens hebben een uitsparing waar de stuit rust het zitoppervlak raakt. Hierdoor kunt u doorligwonden voorkomen.

Wordt het vergoed?

U kunt het hulpmiddel huren bij een leverancier. U krijgt hiervoor geen vergoeding. U kunt via internet naar leveranciers zoeken. Toets de naam van het hulpmiddel en het woord huren in de zoekbalk.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Gemeente) of de Wlz( CIZ) Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!
 

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 30 augustus 2019

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij Dementie

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier